май 21, 2022

5 от най-впечатляващите сгради по света с висока зелена оценка

Всяко израстване и развитие на обществото оказва пряко въздействие върху околната среда. Ограничените, налични невъзобновяеми ресурси са причина за промяна на плановете по проектиране, строителство и експлоатация на новите сгради. За радост, по-голяма част от съвременните архитекти предприемат действия срещу изменението на климата, създавайки сгради, които освен с впечатляващия си дизайн, могат да се похвалят и с нулеви нетни емисии. Все по-осъзнато се обръща поглед към „зелените“ характеристики на сградата и възможностите за повишаване ефективността на ресурсите, което създава положително социално, икономическо и екологично въздействие.

Нашата селекция от 5 устойчиво проектирани сгради по света

1.Pixel Building (Пикселовата сграда - Мелбърн, Австралия).

Това е първата неутрална офис сграда в Австралия, генерираща цялата си собствена енергия и вода на място. Сред нейните енергоспестяващи функции са цветни, привличащи вниманието панели, които осигуряват сянка и увеличават максимално дневната светлина, а когато е необходимо и съоръжения, които помагат за преработката на отпадъчни води. Ще се впечатлите от покрива, който улавя дъждовна вода и серия от вертикални вятърни турбини, които се грижат за доставката на електричество. Те имат за цел да генерират 100 % от необходимата енергия за функционирането на The Pixel Building.

2. CopenHill (Копенхил - Копенхаген, Дания)

Съвместен проект на едни от най-големите имена в архитектурата като Bjarke Ingels Group, SLA, AKT, Lüchinger+Meyer и MOE и Rambøll. Целта на екипа от архитекти е била да трансформира съществуващата електроцентрала с площ от 12 500 квадратни метра в съоръжение за преработка на енергия от отпадъци, което се явява и градски център за отдих със ски писта, пешеходна пътека и стена за катерене. Открита през 2019 г. в Амагер, Копенхаген, CopenHill е една от най-устойчивите инсталации за изгаряне на отпадъци в света, която не пропуска въглероден диоксид през димоотводната си тръба и работи със 110 процента ефективност. Освен това, осигурява нисковъглеродно електричество за близо 600 000 души и топлофикация.

3. National University of Singapore (Национален университет на Сингапур - Сингапур)

Една от най-новите сгради на Националния университет на Сингапур, Училището по дизайн и околна среда 4 (SDE4), впечатлява със своя дизайн и с това, че е първата новопостроена структура в страната с нулево потребление на енергия. Делото на Serie Architects и Multiply Architects, SDE4 е проектиран да се превърне в това, което архитектите описват като „прототип на устойчив дизайн“, демонстриращ желанието на Сингапур да насърчава както образованието, така и устойчивостта в Югоизточна Азия. Със своите близо 2800 квадратни метра площ, разпределени на шест етажа, новата сграда е на път да даде пример за ориентирането на страната към по-устойчиво бъдеще. Освен всичко, това е стилна, елегантна сграда, с площад, открити обществени пространства, работилници, изследователски центрове, кафене и библиотека, разположени в средата на буйна растителност.

4. Shanghai Tower (Шанхайска кула – Китай)

Най-високият зелен небостъргач в Китай. Това е третата кула от трио небостъргачи, разположени в шанхайската финансово-търговска зона Луджиазуи. Нейната извита фасада и спираловидна форма символизират динамичното развитие на съвременен Китай, но по-важното е, че по план трябва да осигурят значително намаление на ветровите натоварвания на конструкцията. Кулата в Шанхай има редица устойчиви характеристики, сред които фасада с изолационна функция, покривни градини, система за събиране на дъждовна вода и вятърни турбини, както и други устойчиви технологии.

5. La Jolla Commons (Сан Диего, Калифорния)

Проектирана от директора на AECOM, Пол Дана, 13-етажната кула с площ от 28 000 квадратни метра, в която се помещава LPL Financial, е известна като единствената сграда с нулеви нетни емисии на Ла Хола от 2008 г. Състои се предимно от стъклен екстериор с енергийно ефективно покритие с двоен стъклопакет. Офис сградата има потенциалът да постигне годишна въглеродна неутралност чрез високопроизводителен дизайн и горивни клетки на място, които генерират повече електроенергия, отколкото сградата и наемателите използват. “Устойчивото чудо” в Южна Калифорния може да се похвали също със системи за подово разпределение на въздуха и обширна мрежа от регенерирана вода, използвана за охлаждане, напояване и водопровод на кулата.

АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи пазарни анализи, ексклузивни предложения и актуални новини за ново строителство.
Copyright © 2022 New Estates. Всички права запазени
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram