Как да намерим най-добрите апартаменти в Манастирски ливади с ново строителство?

Обмисляте инвестиция в един от най-бързо развиващите се софийски квартали – Манастирски ливади? Вижте няколко съвета при оглед на апартаменти ново строителство.

Общ преглед на квартал Манастирски ливади

Когато става въпрос за покупка на имот ново строителство, интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани за покупка в столицата, като тези райони, с достатъчно свободни площи се развиват с най-бърз темп.

Точно такъв квартал е Манастирски ливади. Разположен в непосредствена близост до природен парк Витоша, в най-южната част на София, кварталът е сред сравнително наскоро оформилите се и е един от най-перспективните, радвайки се на голям интерес от страна на купувачи и наематели. Кварталът се явява притегателен център предимно за млади хора и семейства.

Предимства на квартал Манастирски ливади

Локация и комуникативност

На запад кварталът граничи с бул. България, на север с ул. Тодор Каблешков, на изток с кв. Кръстова вада, а на юг с Околовръстния път. Безспорно предимство на района е бързата връзка с центъра на столицата посредством бул. България, както и спокойствието и чистия въздух на Витоша.

Манастирски ливади е добре обезпечен от към градски транспорт. На разположение са автобуси линии 64, 65, 73, 74, 76, 111, 204, 304, трамвай 7, както и тролейбуси 2, 8 и 9.

Ново строителство

С растящата динамика на имотния пазар, тенденцията към предпочитане на ново строителство се утвърждава все повече, основно благодарение на съчетанието от съвременен дизайн, дълъг експлоатационен живот и високо качество на материалите, които характеризират този вид недвижими имоти.

В Манастирски ливади се предлага изцяло ново строителство, в което се използват висококачествените материали, като се съчетават доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения.

Кварталът е застроен с еднофамилни къщи със собствени дворове, нови жилищни кооперации и луксозни комплекси от затворен тип с ограничен достъп. Сградите ново строителство в квартал Манастирски ливади са проектирани по начин, по който да отговарят оптимално на променящите се критерии, нужди и предпочитания на днешните купувачите. Тези проекти предлагат широка гама от възможности за жилищно настаняване-от едностайни до многостайни стилни апартаменти, като отново акцентът е поставен върху съвременна архитектура, функционално разпределение и висококачествени строителни материали.

Именно тук се намира една сграда, отличаваща се със своята съвременна архитектура и възможностите за нов, вълнуващ живот, които може да предложи на бъдещите си обитатели. Спокойната атмосфера на квартала благоприятства за пълноценен градски живот, а вълнуващите панорамни гледки към Витоша и над София, допълват домашната идилия. Сградата предлага богат избор от апартаменти, които са удобни и функционални. В проекта е включено изграждане на двор със зелени площи и място за отдих. Не пропускайте да разгледате предложенията ни за новия ви дом тук!

Близост до магазини, кафенета и ресторанти

На територията на Манастирски ливади е разположен и „България МОЛ“, който предлага на живущите в района достъп до множество търговски обекти, кино зали и места за забавление – както за деца, така и за възрастни. В квартала също така са налични и няколко от големите хранителни вериги, на пешеходно разстояние една от друга. Друго предимство е и пазарът Борово, където могат да бъдат закупени пресни плодове и зеленчуци, както и  други типични за българското домакинство храни. В Манастирски ливади има също така салони за красота, фитнес зали, офис на куриерска фирма, медицински центрове и лечебни заведения.

Тук се намират и някои от най-модерните бизнес сгради в Столицата като „Bellissimo”, „Astra” и „Мишел”.

Недостатъци на квартал Манастирски ливади

Отдалеченост от центъра

Поради удобството от преминаващите в близост транспортни средства, осигуряващи бърз достъп до централните части на столицата и до южната дъга на околовръстното, като предпочитана зона за живеене се очертава районът около бул. България. Основните предимствата в разположението на квартала е и съседството с престижните южни квартали и наличието на училища и детски градини, които макар извън очертанията на Манастирски ливади, остават на близка дистанция. Несравнимо удобство е трамвайната линия, която не се влияе от трафика, поради своята независим от пътното движение маршрут.

Цени на имотите

Цените на жилища ново строителство в Манастирски ливади са по-високи от тези на старите сгради, но се смята, че новото строитество е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. При новото строителство цената за един квадратен метър е няколко пъти по висока, в сравнение с тази на по-старите сгради, като средните стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180 000 – 300 000 евро за апартаменти и 320 000 – 486 000 евро за къщи. Въпреки това, в дългосрочен план – при препродажба, тя може да достигне много по-високи нива от цената, която вие сте платили.

Освен това, на пазара в последните години е все по-нашумяло да се купуват имоти ново строителство, не за жилищни нужди, а с цел инвестиция – купувачът вече има дом, който харесва и няма намерение да сменя, влага спестяванията си в друго жилище и се надява да получава допълнителен сигурен доход от него.

Сред недостатъците на новото строителство могат да бъдат посочени и по-високите такси за управление, както и калкулацията на общите части, които се причисляват към продаваемата площ.

По-високата цена е логично обусловена и от обстоятелството, че новото строителство в София е съсредоточено в зони на града, които имат широк потенциал за развитие. Тези качества значително повишават сумата, която е необходимо да заплатите, за да се сдобиете с подобен апартамент.

Кои са най-важните неща, за които да внимаваме при оглед на апартаменти в Манастирски ливади ново строителство?

Кои са инвеститора и фирмата изпълнител?

Много купувачи взимат решение да закупят апартамент ново строителство, защото при закупуване на имот директно от строител условията на сделката могат да бъдат значително по-изгодни, но е много е важно предварително да бъдете запознати с цялата налична информация за инвеститора и строителя.

Инвеститорът и строителят могат да бъдат едно и също юридическо лице, но много често фирмата-строител е наета като подизпълнител на фирмата-инвеститор.

Първо направете проучване на фирмата-инвеститор, защото тя е юридическото лице, което носи пълната отговорност при неизпълнение на договора в уговорения срок.

Проверете кога е регистрирано дружеството, дали има достатъчно капитал, за да завърши проекта, и дали няма открито производство по несъстоятелност или ликвидация. Проверка на фирмата-инвеститор можете да направите в Търговския регистър. Добре е да се обърнете към опитен адвокат, който ще може да провери дали дружеството-инвеститор разполага с достатъчно парични ресурси, за да завърши строежа.

Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. Проучете кога е учредено правото на строеж – разрешителното губи своето правно действие, ако в срок от 5 години от издаването му не бъде завършен грубият строеж (ако в срок от 5 години от издаването на разрешителното обектът не бъде снабден с Акт 14). Поискайте информация за архитектурния план на сградата и за всички строителни книжа и протоколи.

Ако фирмата-строител е различна от фирмата-инвеститор, потърсете информация и за нея. Разберете колко опит има строителя и какво е качеството на работата му – проследете строителната история на компанията – какви строежи е реализирала, завършвани ли са по план, какво е качеството на реализираните обекти. Проучете репутацията на строителя – потърсете отзиви за компанията и ако е възможно поговорете с предишни клиенти на фирмата, които живеят в построени от нея апартаменти.

Как се случва финансирането на обекта?

Много е важно да разберете как ще бъде финансиран строителният процес – с банков кредит, собствени средства на инвеститора, или средства на купувачите. Ако строежът се финансира от инвеститора с банков кредит, е препоръчително да се свържете с банката, за да проучите при какви условия ще се погаси ипотеката върху имота, който имате намерение да закупите.

Материалите

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво, като строителните предприемачи включват и енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Важна роля за спестяването на средства за комунални сметки има и полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи, че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.
Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията. От своя страна, поставянето и монтажът на нови ВИК и електро инсталации ще ви спестят много разходи по ремонта и поддръжката, които обикновено са строго наложителни в много от старите жилищни кооперации.

Договор за покупко-продажба

За да избегнете неприятности по отношение на сроковете или размера на плащанията, е препоръчително да имате договор за покупко-продажба, който да прегледате внимателно с помощта на професионален брокер или юрист. Те могат да съдействат за фиксирането на ясни срокове и неустойки при съответните плащания по него. Също така ще ви помогнат да предоговорите клаузи, които ви притесняват. Не подценявайте експертизата на консултанта по недвижими имоти. Имайте предвид, че той има компетенциите да защити интереса ви при покупка на имот, който още е в проект или в строеж. Също така е подготвен за работа със скици, чертежи и различни документи и може да ви ориентира доколко даден имот отговаря на вашето търсене и доколко реалистична е исканата за него цена.

Също така, една от най-сериозните грешки, които хората правят при покупка на жилище от строител, е да не прочетат внимателно предварителния договора, който ще подписват.

Направете списък с важните за вас въпроси, задайте тези въпроси на брокера си, и най-важното – преценете достоверността на отговорите, които получите.

Договорът ви за покупка на апартамент трябва да е перфектен и да защитава вашите интереси.

Как New Estates могат да ви помогнат да намерите най-добрите апартаменти ново строителство в Манастирски ливади?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване