Какво трябва да знаем за жилищата ново строителство в Дианабад?

Ако сте в процес на търсене на ново жилище, ние ви препоръчваме да обърнете внимание на квартал Дианабад. В него ще откриете всичко, от което имате нужда.

Защо Дианабад е привлекателен район за ново строителство?

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището.

Все по-привлекатен район за ново строителство е Дианабад – един от най-бързо развиващите се квартали в София. Повече за това кои са водещите предимства на квартала, както и проектите, които излизат на пазара на ново строителство в Дианабад, можете да прочете тук.  

Характеристики на района Дианабад

Дианабад се намира се в община Изгрев. Името на квартала идва от немското Diana Bad – „Басейн „Диана“.Той е един от най-добре уредените жилищни места в столицата.

Разнообразието от сгради в квартала е голямо. В южната част на комплекса преобладават едропанелните жилищни сгради. В комплекса има и няколко високи сгради тип ЕПК и малки 5-етажни тухлени блока с по един вход. През последните няколко години и в Дианабад са построени много нови тухлени кооперации.

Заради многото зеленина, близостта си до Ловен парк и удобния транспорт, жк Дианабад е предпочитано място за живеене и привлича все повече интереса на строителните фирми.

Инфраструктура и удобства

Жилищен квартал Дианабад е сред най-предпочитаните райони в София, известен със спокойната си и приятна атмосфера. Кварталът разполага с добре изградена инфраструктура и отлична транспортна свързаност, благодарение на намиращата се наблизо метростанция.

Квартал Дианабад се намира на югоизток от центъра на столицата. На север от него се намира кв. Изгрев, а на изток бул. Драган Цанков, който го разделя от жк Изток и жк. Мусагеница. На юг от жк Дианабад е разположен Студентски град. На запад е Ловния парк.

Районът е популярен със спортен комплекс „Диана“, включващ хотел, плувни басейни (работещи като открити плажове през лятото), тенис кортове. Има 4 училища – 105-то средно училище, 11-то основно училище, частно основно училище „Св. Климент Охридски“, частно средно специализирано училище. Също така, има читалище, пощенски клон и две поликлиники, няколко големи хранителни магазина и търговски вериги. В Дианабад е и Институтът по психиатрия и неврология.

Транспорт и достъпност

В Дианабад се намира метростанция ГМ Димитров, разположена на четири спирки от центъра на София и 8 спирки до летище София. Също така, през квартала минават автобусни линии 67, 88, 94, 102, както и маршрутни таксита 5, 7, 8, 20, 23, 32, 47, трамвай 2.

Видове Жилища ново строителство

Тенденцията е кварталът да се изгражда с нови качествени жилищни сгради, търговски помещения и съоръжения за спорт и отдих. 

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерна архитектура, стил и функционалност. През последните години инвеститорите все повече се интересуват от квартал Дианабад. Вече изградени или в етап на строене  са нови, модерни жилищни сгради и комплекси.

Купувачите, които са се насочили към квартала, завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

Затова, обектите ново строителство в квартал Дианабад са проектирани така, че да отговарят на променящите се нужди и предпочитания на съвременните купувачи на жилища. Тези проекти предлагат широка гама от възможности за жилищно настаняване, включително стилни апартаменти, студия, мезонети и пентхауси. Акцентът е поставен върху съвременната архитектура, функционалните разпределения и висококачествените строителни материали.

Много от проектите  ново строителство в квартал Дианабад дават приоритет за устойчивото развитие и на екологичните практики. Строителните предприемачи включват енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Тези инициативи не само намаляват въздействието върху околната среда, но и допринасят за благосъстоянието и качеството на живот на жителите на квартала.

Как да изберем надежден строител в Дианабад?

Много купувачи взимат решение да закупят апартамент в строеж, защото при закупуване на имот директно от строител условията на сделката могат да бъдат значително по-изгодни. Разбира се, много е важно да бъдете запознати с цялата налична информация за инвеститора и строителя като направите предварително проучване.

Инвеститорът и строителят могат да бъдат едно и също юридическо лице, но много често фирмата-строител е наета като подизпълнител на фирмата-инвеститор.

Първо направете проучване на фирмата-инвеститор, защото тя е юридическото лице, което носи пълната отговорност при неизпълнение на договора в уговорения срок. Проверете кога е регистрирано дружеството, дали има достатъчно капитал, за да завърши проекта, и дали няма открито производство по несъстоятелност или ликвидация. Проверка на фирмата-инвеститор можете да направите в Търговския регистър. Добре е да се обърнете към опитен адвокат, който ще може да провери дали дружеството-инвеститор разполага с достатъчно парични ресурси, за да завърши строежа.

Ако фирмата-строител е различна от фирмата-инвеститор, потърсете информация и за нея. Разберете колко опит има строителя и какво е качеството на работата му – проследете строителната история на компанията – какви строежи е реализирала, завършвани ли са по план, какво е качеството на реализираните обекти.

Репутация и отзиви

Проучете репутацията на строителя – потърсете отзиви за компанията и ако е възможно поговорете с предишни клиенти на фирмата, които живеят в построени от нея апартаменти.

Ценова динамика

Преди да направите стъпка към огледи е добре да се запознаете с ценовата диманика на пазара на имоти в квартал Дианабад, така ще си дадете реална представа какви са възможностите ви за покупка.

Финансови аспекти

Финансирането на покупката на апартамент е може би най-важният аспект, който трябва да обмислите и съобразите преди да пристъпите към огледи. Това ще ви гарантира сигурност, а и няма да останете разочаровани, ако откриете най-подходящото за вас жилище, но неотговарящо на предварителния ви финансов разчет.

Давайки си реална представа какви са финансовите ви възможности, ще можете не само да се ориентирате правилно в търсенето, но и ще добиете по-голяма яснота какви са финансовите ви възможности, което е от съществено значение, когато става въпрос за външно финансиране на покупката.

Опции за финансиране и кредити

Често покупката на имот се осъществява посредством външно финансиране, чрез което купувачът да се облекчи и да има възможност да разпредели плащанията по жилището във времето. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда.

Също така, повечето купувачи, решили да работят с агенция, се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те използват, са, че кредитът от банката, с която те работят, е един от най-добрите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не означава, че на пазара няма и по-изгодни предложения. Затова е добре да се посъветвате и с кредитен консултант, тъй като той може да ви насочи най-точно какви са тенденциите към момента на покупката.

Би било добре да се консултирате поне 3 различни банки и да се запознаете отблизо с условията, които те предлагат. Чрез получаване на няколко предложения за ипотечен кредит, вие ще можете да придобиете една по-ясна представа за кредитните им политики, за различните условия като максимален процент на финансиране на банката, дължими такси, лихви, начин на отпускане на жилищния кредит, нужни документи.

Правни особености и документация

Сключването на договор за покупко-продажба е задължителна част от сделката, независимо дали закупувате директно от инвеститор или чрез агенция за недвижими имоти.

Сключването на предварителен договор за покупко-продажба е стандартна процедура. Тя се извършва с цел предварително уговаряне на условията между страните. Най-често този тип споразумение се подписва, за да се гарантира безпрепятственото сключване на сделката. тук е моментът да споменем, че е възможно наличието на разлики между предварителния и окончателния договор, тъй като предварителното споразумение служи за допълнителна гаранция между двете страни по сделката и за затвърждаване на намеренията им.

Окончателно валиден остава крайният договор, т.е. записаното в нотариалния акт, а всичко, което не е предмет на този нотариален акт, а е обект на предварителния договор, остава в сила. Иначе казано, предварителният договор не отпада автоматично след финализирането на сделката, а остава валиден и може да послужи пред съответните институции. 
При покупка на жилище ново строителство и по-конкретно при т. нар. покупки „на зелено“, предварителният договор има важно значение, тъй като купувачът на практика купува жилище, което все още не е построено.  След окончателния договор, т.е. след нотариалната сделка, инвеститорът остава задължен да извърши всички необходими строително-монтажни работи и да осигури  разрешение за ползване, защото така следва според предварителния договор. 
Задължителни елементи на окончателния договор са клаузите за цената, предмета на договора, сроковете за снабдяване с нотариален акт и за заплащането на цялата цена. Сключването на предварително споразумение се осъществява и когато се прехвърля собственост между две физически лица. Често това се налага, когато не всички условия по сделката са налице.

Брокерът е наясно с всички тези детайли и ще се погрижи всичко с договора да бъде изрядно.

Проверки и сертификати

Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. Проучете кога е учредено правото на строеж – разрешителното губи своето правно действие, ако в срок от 5 години от издаването му не бъде завършен грубият строеж (ако в срок от 5 години от издаването на разрешителното обектът не бъде снабден с Акт 14). Поискайте информация за архитектурния план на сградата и за всички строителни книжа и протоколи.

Качество на строителството

He винaги „нoвo“ e paвнo нa „ĸaчecтвeнo“. У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

Материали и технологии

Много е важно да обърнете внимание на използваните материали и строителните дейности, дали строителните работници са били съвестни в работа си. Новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

Огледи и прегледи на жилищата в Дианабад

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Чести проблеми и как да ги избегнем

Честа практика днес е имотите да се купуват на зелено. Това означава, че  сградата, в която бихте искали имот, все още няма  разрешително за строеж, но вие вече правите планове за плащания и нанасяне.


Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие – най-често при получаването на акт 16.

Една от най-сериозните грешки, които хората правят при покупка на жилище ново строителство, е да не прочетат внимателно предварителния договора, който подписват.

При покупка на жилище винаги трябва да бъдете много внимателни на кого точно се доверявате. Направете списък с важните за вас въпроси, задайте тези въпроси на собственика и/или брокера, и най-важното – преценете достоверността на отговорите, които получите.

Би било добре при закупуване на имот ново строителство, да наемете и адвокат, който да прегледа подробно предварителния ви договора за покупко-продажба. Той може да предложи и нанесе определени корекции по договора, които да защитят вашите права като купувач и бъдещ собственик на жилището.

Договорът ви за покупка на апартамент трябва да е перфектен и да защитава вашите интереси.

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване