Ние сме партньори във всяка стъпка – New Estates

Дора Керемидчиева е акаунт мениджър на New Estates, специализираната компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, услуги и анализи в сферата на недвижимите имоти.

През последните години пазарът на новото строителство е изключително динамичен. Каква е актуалната ситуация и накъде върви?

През последната година пазарът за ново строителство е изключително динамичен. Инвеститорите са активни, ръстът е съизмерим с този от предходните години, а проектите – амбициозни и мащабни. През 2022 разрешенията за строеж нарастват с 31,5% и общата им площ достига 2,62 млн. кв.м. Средното строително разрешение почти се удвоява – от 2177 кв.м през 2021 на 4292 кв.м през 2022. В същото време все повече са проектите за къщи. Най-предпочитани от предприемачите остават южните и югоизточните райони на столицата – „Лозенец“, „Триадица“, „Манастирски ливади-изток“, „Младост“ и „Витоша“, Студентски град в частта „Малинова долина“. Големи проекти има и в западните и югозападните и дори в северните райони. А най-важно за нас е, че имаме възможност да предложим на клиентите си проекти ново строителство в центъра на града – в „Оборище“. Интересни концепции и активност има и в Бояна, Княжево, Банкя.

Цените на имотите ново строителство са стабилни, като на годишна база отчетохме ръст от 18%. Очакванията ни са той да се забави през 2023, но колко значително ще е това зависи от инфлацията, повишаването на стойността на труда и материалите. В София средните цени на апартаменти в строеж са 1800 и 2500 евро за кв.м. Цените на ексклузивните имоти, като къщи или апартаменти с изключителна локация все по-често са за имот, а не на кв.м. Определят се индивидуално в конкретните преговори – стандарт, от години наложен за луксозните имоти.

Какво задължително трябва да имаме предвид, когато си търсим имот ново строителство?

При покупка на имоти ново строителство има едно незаменимо предимство и това е начинът на финансиране и на плащане – можете да използвате собствени средства, без да ви се налага да теглите кредит. Инвеститорите предлагат гъвкави схеми на плащане и практиката през последните години е купувачът да заплаща не повече от 10% от цената в началото на сделката, което свежда риска за финансови загуби до незначителен. Друго предимство е, че избирате имотите на бъдещето – те отговарят изцяло на изискванията на новия купувач. Довършителните работи са висококачествени спрямо най-новите изискания, в имотите се влагат технологии и екстри, като модерни асансьори, нова дограма, инсталации. Няма как да сравним имот ново строителство с дом в стара сграда. Когато се включите по време на строителството, имате възможност да изберете и планирате разпределението още в етапа на изграждане, вместо след това да рушите или да се вписвате в ограниченията на определена даденост. Можете да изберете етаж, изложение, стил на общите части, в някои проекти дори да прецените дали съседите ще ви допаднат – все важни за качеството на живот особености. Новите апартаменти в нова сграда са подходящи и за инвестиция, могат да се купят и препродадат след акт 16. Друг вариант за реализиране на инвестицията е дългосрочното отдаване под наем. Добре решение е, за да се спасим от инфлация и да съхраним спестяванията си.

Как в New Estates подбирате имотите ново строителство, които да предложите и да осъществявате сделки с тях? Какви са вашите критерии да сключите договор с инвеститор?

Като компания от групата на Realto Group и Unique Estates – лидерът на пазара на луксозни имоти в България, ние добре познаваме изискванията и очакванията на клиентите. В New Estates предлагаме имоти от подбрани инвеститори, които са доказали своята стабилност и качество на работа през годините. Важно е клиентът да е спокоен и сигурен, че влагайки парите си в имот, както го вижда на картинка, ще го види и реално, ще вложи парите си в качество. Ние имаме достатъчно опит и разпознаваме сериозните и сигурни инвеститори на пазара. В New Estates не сме просто посредник между купувач и продавач, а партньор на инвеститорите от самото начало – планирането на проекта, за да отговаря на търсенето, маркетинг, който разкрива по най-добрия начин предимствата на имота, дори консултации в ценообразуването. Предлагаме професионално обслужване и на двете страни във всеки от етапите на проекта.

Като посредник между инвеститор на имот ново строителство и клиент как подготвяте консултантите на New Estates? Какви качества и умения възпитавате у тях?

Професията ни има своите специфични особености. От нас се очаква да познаваме пазара, спецификите на всеки проект, често да бъдем финансови съветници на купувачите, психолози, не рядко ставаме и приятели на нашите клиенти. Българите сме консервативни, рядко сменяме жилищата си – два до три пъти в рамките на целия ни живот. Това придава на сделката с имот особено значение. И повишава отговорността ни като консултанти в нея. В холдинговата група на Realto Group има специализирани компании с подготвени служители, които могат да отговорят на клиентските очаквания и да предложат допълнителни услуги. Нашият екип се обучава постоянно, като много от уменията ни са придобити в обмяната на опит с колегите в страната, както и в международната мрежа на Luxury Portfolio International.

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване