Ново строителство Дружба – какво трябва да знаем?

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището. Все по-голям е интересът към закупуване на имоти ново строителство в Дружба – един от най-старите квартали в София, който през годините се разраства и съчетава предимствата на развития район и новата качествена среда на живот.

Повече за това кои са водещите предимства на квартала, както и проектите, които излизат на пазара на ново строителство в Дружба, можете да прочете тук.  

Имотния пазар в София през 2023

Според последните статистически данни на Националния статистически институт (НСИ) цените на жилищата отчитат двуцифрено нарастване на годишна база през първото тримесечие на 2021 година. Сред градовете, отчитащи най-голямо поскъпване на жилищата се нареждат Русе, Варна и София. Спрямо първото тримесечие на миналата година, цените на имотите са се повишили с 11,5%. По-съществено поскъпване отчита старото строителство – 13,3%, а новото строителство отчита поскъпване от 8,7%. В столицата, по-конкретно, общото повишение на годишна база е 11,9%, като старото строителство отчита ръст с около 14%, а цените на новопостроените имоти са нараснали с 8,8%.

Статистиката показва още, че в сравнение с последното тримесечие на миналата година, продажбите на жилища отчитат спад (от страна както на брой, така и на стойност). На годишна база обаче от гледна точка на стойността, продажбите на национално ниво са нараснали с малко над 42%, а от гледна точка на брой – с малко над 39 на сто. 

В София стойността на продажбите отчита ръст и при старите, и при новите жилища, а общият ръст е 27,3%. От гледна точка на броя на продадените имоти в столицата ръстът е само 6,4%. Това се дължи основно на повишението на цените на жилищните имоти, в резултат на което хората заплащат по-големи суми.

Когато става въпрос за покупка на имот ново строителство, то интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани райони за покупка и наем на имот в столицата. Именно тази тенденция обуславя засиления инвеститорски интерес към свободните парцели в южните и югоизточните части на града. През последните години районите с достатъчно свободни площи се развиват с най-бърз темп. В централните части на града трудно могат да се намерят свободни площи, върху които да се построят нови и модерни жилищни сгради. Ето защо интересът е по-скоро към покрайнините на града, а именно на юг, където има достатъчно свободно пространство за построяване както на ниски и практични жилищни кооперации, така и на затворени комплекси, разполагащи с всички удобства. 

Имотния пазар в кв. Дружба

Дружба е един от най-популярните квартали в София, в който живеят много семейства, както и студенти. Търсенето на жилища в квартала винаги е било голямо, като сред най-търсените и купувани имоти се определят двустайните и тристайните апартаменти, офисите и магазините.

Независимо, че Дружба все още е свързана с имиджа на работнически квартал от близкото минало, все по-често в него се появяват нови, съвременни жилищни проекти. В последните години кварталът се опитва да излезе отвъд идеята за непрестижен северен квартал и да се позиционира в групата на широко търсените източни.

Въпреки това той все още остава подценяван от купувачите, ориентирали се към тази част на София. Прогнозите обаче сочат, че точно тези подценени райони като Дружба, скоро ще бъдат едни от най-атрактивните места за живеене.

Бързият растеж и развитие на квартал Дружба предоставят атрактивни инвестиционни възможности както за местни, така и за международни инвеститори. Търсенето на имоти за отдаване под наем в района се увеличава, което се дължи на наличието на големи предприятия, образователни институции и здравни заведения наблизо. Инвеститорите могат да се възползват от тази тенденция, като придобият имоти и се радват на стабилен доход от наем. Освен това възходящата траектория на цените на имотите в Дружба предлага потенциал за дългосрочно нарастване на капитала, което я прави примамлива инвестиционна дестинация.

Какво трябва да знаем за строителството в квартал Дружба, София

Жилищен комплекс Дружба се състои от 2 подрайона. Популярността на квартал Дружба се дължи на благоприятното му местоположение – в съседство са кварталите Младост, Горубляне, Слатина и Полигона. В близост се намира и Летище София.

Разположението на квартала позволява бърз достъп до бул. „Цариградско шосе“, което го прави идеално място за живеене на хората, работещите в бизнес зоните по протежение на булеварда. Освен това кварталът има бърза връзка както с летището, така и с „Бизнес парк София“. Добре изградената инфраструктура създава идеални условия за лесно придвижване до съседните райони – посредством няколко автобуса, линиите на тролейбуси и трамваи, а също така и двете метростанции. Сред останалите предимства са езерото „Дружба“ и паркът около него, които създават подходящи условия за отдих в градска среда.

Ново строителство в Дружба 1 и 2

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерна архитектура, стил и функционалност. През последните години инвеститорите все повече се интересуват от квартал Дружба. Вече изградени или в етап на строене  са нови, модерни жилищни сгради и комплекси, търговски центрове, административни сгради и складове.

Купувачите, които са се насочили към квартала, завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

Затова, обектите ново строителство в квартал Дружба са проектирани така, че да отговарят на променящите се нужди и предпочитания на съвременните купувачи на жилища. Тези проекти предлагат широка гама от възможности за жилищно настаняване, включително стилни апартаменти, просторни градски къщи и луксозни пентхауси. Акцентът е поставен върху съвременната архитектура, функционалните разпределения и висококачествените строителни материали. Освен това тези проекти често включват удобства като фитнес центрове, плувни басейни, озеленени градини и обособени паркоместа, което осигурява луксозен, уютен и комфортен начин на живот на обитателите.

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво.

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

При новото строителство разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са разпределени с оптимална функционалност.

Много от проектите  ново строителство в квартал Дружба дават приоритет за устойчивото развитие и на екологичните практики. Строителните предприемачи включват енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Тези инициативи не само намаляват въздействието върху околната среда, но и допринасят за благосъстоянието и качеството на живот на жителите на квартала.

Затворени комплекси в Дружба

Тенденцията, която се наблюдава през последните години е, че хората, живеещи в столицата имат интерес да мигрират в периферните зони на града. Причини за това обикновено откриваме в няколко водещи фактора – спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерността в строителството на нови строителни проекти, характеризиращи се с ниско строителство, каквито са затворените комплекси. Затворените комплекси се строят предимно в спокойни и отдалечени райони, където обитателите намират спасение от мръсния въздух и натоварения ритъм на големия град. Апартаментите, които се намират в сърцето на столицата не могат да предложат тишината и покоя, на които може да разчитате в затворените комплекси, разположени в покрайнините на града. Близостта до паркове и зелени зони, надеждността и релаксиращата среда мотивират все повече хора да се ориентират към купуване на жилище в подобен тип комплекси.

И в квартал Дружба затворените комплекси се характеризират с модерна градска визия, функционалност и удобство, като се обръща специално внимание на площта, етажността, разпределението на апартаментите и стаите в тях, екстериора и интериора, цялостната архитектура на комплекса.

Пример за такъв затворен комплекс е луксозният „Нова Дружба“, намиращ се в квартал Дружба 2. „Нова Дружба“ впечатлява с атрактивна локация, в непосредствена близост е до метростанция „Дружба“, а бързият достъп до бул. „Цариградско шосе“ съкращава максимално времето за придвижване в столицата. Комплексът се състои от няколко сгради, като са предвидени комфортни двустайни апартаменти, просторни тристайни и апартаменти тип “студио”. Характеризират се с по- високо тавани от стандартните, а жилищните площи са функционално организирани, за да предложат удобство и уют на своите бъдещи собственици.

За живеещите в комплекса са предвидени 200 паркоместа в подземен паркинг. На приземните нива са отделени помещения за търговски обекти, като допълнително удобство за обитателите. Достъпът до комплекса е с контролиран достъп, като е предвиден и удобен достъп за хора с увреждания.

Животът в луксозен затворен комплекс е уреден във всеки смисъл на думата. Обмислен е всеки детайл, който да осигурява удобство и комфорт. Обърнато е специално внимание на площта, локацията, етажността, разпределението на апартаментите и стаите в тях, екстериора и интериора, цялостната архитектура на комплекса.

Как New Estates могат да ви помогнат да си намерите апартамент ново строителство в кв. Дружба?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти. New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване