Ново строителство Витоша – плюсове и минуси

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство. Когато става въпрос за покупка на имот ново строителство, то интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София, където има достатъчно свободно пространство за построяване на ниски и практични  затворени комплекси, разполагащи с всички удобства, са едни от най-търсените и желани райони за покупка в столицата.

Към момента такъв квартал е Витоша, който е и сред кварталите в София с най-активно предлагане на ново жилищно строителство.

Общ преглед на района Витоша и новото строителство

„Зеленият“ район на София, както наричат квартал Витоша, се намира в подножието на планината Витоша и обхваща кварталите Симеоново, Драгалевци, Бояна, Павлово – Бъкстон, Манастирски ливади – запад, Княжево и селата Владая и Мърчаево.

В началото на XXI век започва интензивно застрояване с 4-5-6 етажни сгради и няколко еднофамилни къщи, в които преобладават апартаментите с големи квадратури. Район Витоша заедно с район Панчарево са районите с най-много издадени разрешителни за строеж след 2010 г.

Плюсове на новото строителство в район Витоша

Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището.

Пространство и комфорт

Локацията на квартала е голям плюс, той е едновременно разположен много близо до ключови локации в София, като от друга страна, сякаш сте в планината – с прекрасна гледка към Витоша, много зеленина, спокойствие и тишина.

Съвременни сгради и архитектура

В квартала преобладават красиви сгради и жилища с прекрасна гледка към Витоша. Новото строителство обикновено идва със съвременен облик на сградата, също така, разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са разпределени с оптимална функционалност.

Качество на строителството

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерен дизайн, стил и функционалност. Това са едни от  основните предимства, тъй като новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции.

Апартаментите ново строителство са луксозни, отговарящи на всички изисквания за високотехнологични и същевременно уютни домове, както за един обитател, така и за многочленно семейство, според нуждите и предпочитанията на клиентите.

Новопостроените апартаменти са изцяло обзаведени според последните тенденции в дизайна. Изчистени, светли и просторни общи части, луксозни апартаменти, с практична мебелировка и висококачествени уреди, допринасят за високия клас на цялостната концепция за живот в напълно нов дом.

Използвани материали и технологии

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво, като строителните предприемачи включват и енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Важна роля за спестяването на средства за комунални сметки има и полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи, че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.
Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията..

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии и техника. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

Апартаментът ново строителство не изисква никакви довършителни ремонтни дейности, за които да се отделят допълнителни разходи.  Разбира се, възможно е да се налагат освежителни промени, които да донесат повече уют и чар в новия дом, според личните ви предпочитания.

Възможности за отдих и спорт

Най-голямото предимство на район Витоша е близостта му до планината, която дава възможности за разходка сред природата и подобрява качеството на въздуха. По-периферното разположение и близостта до планината носят тишина, спокойствие и прохлада. Може да се радвате на много зеленина – вътре в самия квартал и наоколо – Ловният парк е в непосредствена близост.

Инфраструктура и удобства

Инфраструктурата на квартала е повлияна от първоначалното предназначения като вилна зона и основна транспортна артерия е бул. Симеоновско шосе.

Кварталът е близо до ключови пътни артерии – освен автобусни линии на градския транспорт, районът разполага в близост и с метро. Кварталът разполага с детски градини, супермаркети, детски площадки.

Минуси на новото строителство в района Витоша

Отдалеченост от Центъра и проблеми с транспорта

От транспортна гледна точка район Витоша е изолиран, основно заради голямата пътна бариера – Околовръстен път. Обслужеността с градски транспорт не е особено добра поради малкия брой линии, големите интервали на преминаване и труднодостъпните спирки. От гледна точка на организацията на градския транспорт кварталите на юг от Околовръстното продължават да бъдат третирани като крайградски. От друга страна кварталите, разположени на север от него – “Павлово-Бъкстон” и “Манастирски ливади – Запад” – са обградени от немалко линии на градския транспорт, но такъв не влиза в самите квартали.

Високи цени на имотите

Сред недостатъците на новото строителство могат да бъдат посочени и по-високите такси за управление, както и калкулацията на общите части, които се причисляват към продаваемата площ. Разбира се, не е за подценяване и самият факт, че високото качество на материалите, използвани за изграждане на жилищната кооперация, допълнително оскъпяват стойността на апартамента.

Както споменахме, цените на жилища ново строителство са по-високи е от тези на старите сгради, но се смята, че новото строителство е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. В дългосрочен план – при препродажба, тя може да достигне много по-високи нива от цената, която вие сте платили. Освен това, на пазара в последните години е все по-нашумяло да се купуват имоти ново строителство, не за жилищни нужди, а с цел инвестиция – купувачът вече има дом, който харесва и не няма намерение да сменя, влага спестяванията си в друго жилище и се надява да получава допълнителен сигурен доход от него.

Възможни проблеми с документация и сертификати

Купувачите, които са се насочили към покупка на апартамент ново строителство, завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота.

Задълбочената проверка на документацията по сделката ще гарантира вашето спокойствие. Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. Проучете кога е учредено правото на строеж – разрешителното губи своето правно действие, ако в срок от 5 години от издаването му не бъде завършен грубият строеж (ако в срок от 5 години от издаването на разрешителното обектът не бъде снабден с Акт 14). Поискайте информация за архитектурния план на сградата и за всички строителни книжа, сертификати и протоколи.

Финансови аспекти

Финансирането на покупката на апартамент е може би най-важният аспект, който трябва да обмислите и съобразите преди да пристъпите към огледи. Това ще ви гарантира сигурност, а и няма да останете разочаровани, ако откриете най-подходящото за вас жилище, но неотговарящо на предварителния ви финансов разчет.

Давайки си реална представа какви са финансовите ви възможности, ще можете не само да се ориентирате правилно в търсенето, но и ще добиете по-голяма яснота какви са финансовите ви възможности, което е от съществено значение, когато става въпрос за външно финансиране на покупката.

Възможности за финансиране и кредитиране

Често покупката на имот се осъществява посредством външно финансиране, чрез което купувачът да се облекчи и да има възможност да разпредели плащанията по жилището във времето. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда.

Също така, повечето купувачи, решили да работят с агенция, се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те използват, са, че кредитът от банката, с която те работят, е един от най-добрите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не означава, че на пазара няма и по-изгодни предложения. Затова е добре да се посъветвате и с кредитен консултант, тъй като той може да ви насочи най-точно какви са тенденциите към момента на покупката.

Би било добре да се консултирате поне 3 различни банки и да се запознаете отблизо с условията, които те предлагат. Чрез получаване на няколко предложения за ипотечен кредит, вие ще можете да придобиете една по-ясна представа за кредитните им политики, за различните условия като максимален процент на финансиране на банката, дължими такси, лихви, начин на отпускане на жилищния кредит, нужни документи.

Практически съвети при избор на имот ново строителство във Витоша

Като купувач, който  се е насочил към покупка на апартамент ново строителство, вие трябва да изясните критериите си и да сте по-внимателни в подбора на имотите, в които бихте направили огледи.

Какво да имаме предвид при оглед и покупка

He винaги „нoвo“ e paвнo нa „ĸaчecтвeнo“. У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали. Затова е добре при огледи да се поинтересувайте какво е състоянието на електроинсталацията и ВиК, които са ключови за жилището.

Свържете се с нас за допълнителни въпроси или консултации

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти. New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване