Какво трябва да знаем за продажбата на имоти в Гурмазово?

Гурмазово е село в Западна България. То се намира в Община Божурище, Софийска област. В селото живеят близо 600 души. Районът на община Божурище и в частност село Гурмазово, е обявен за един от най-чистите райони на България. Благодарение на хълмистия си релеф и благоприятните климатични условия, съчетани с близостта на планините – Витоша и Люлин, местността е благоприятна за развитието на екотуризъм. До населеното място се движат маршрутки и таксита, а в гр. Божурище има редовен автобусен и жп транспорт до гр. София. Столицата е на 13 км. разстояние, а Околовръстното шосе на 8 км.

Водейки се по тези характеристики, съвсем не е изненадващо, че според последните данни на агенцията ни, се наблюдава ръст в търсенето на имоти в Гурмазово.

Днешните купувачи имат широк достъп до информация, добре запознати са и търсят задълбочено, преди да вземат решение за покупка. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-много на техния стил и начин на живот. В последните години хората се ориентираха към най-сигурното вложение на спестяванията си, а именно в недвижимо имущество. Най-желаните имоти са тези, които са луксозни и с модерна архитектура, но същевременно носят усещането за комфорт и уют, като в един истински дом. Защо да се насочите към такива къщи в село Гурмазово ще ви разкажем в следващите редове.

Гурмазово Имоти

Интересът към имоти извън София значително расте след появата на Ковид-19. Много актуални сега са райони като Панчарево, Банкя, Лозен, Гурмазово и други. Търсени са не само къщи с дворове, но и кокетни апартаменти в затворени комплекси, които осигуряват денонощна сигурност и гарантирана почивка на живущите. Обитателите на такива райони търсят близостта с комуникациите на големия град, но същевременно спокойствие и усамотение.

Видове имоти в Гурмазово

Има предлагане на различни видове имоти, сред които къщи и вили, както и парцели земя и апартаменти.

На година общинската администрация в Божурище издава около 170 – 200 разрешения за строеж на жилищни сгради. Многофамилните сред тях са около 10% от всички. Като най-развити местности в село Гурмазово се обособяват местностите Соларски път, Мъртвак, Дуняш.
В селата на община Божурище, включително в село Гурмазово никнат множество малки комплекси, в които къщите са по 200 хил. евро. При това по-евтините парцели дават възможност на предприемачите да си позволяват по-големи дворове, вместо да строят нагъсто, за да компенсират скъпия терен. Строят се затворени жилищни комплекси от еднотипни еднофамилни къщи с височина до 10 м. По своето естество те обособяват нови жилищни квартали. Обикновено клъстерите включват от 6 до 30 жилищни сгради в обособени малки комплекси.

Какво трябва да знаем за имотите в Гурмазово?

Интересът към района се дължи основно на близостта до София. Божурище е на 15 км и 15 мин. с кола от центъра на града, както е посочено и на страниците на множеството комплекси в строеж. Метростанция „Сливница“ е на 8 км. До центъра на София се стига дори по-бързо и лесно, отколкото от „Манастирски ливади“ и южните квартали.

Територията е предимно равнинна, с гледки към няколко планини. Все още има свободни земи за строеж. От едната страна е землището на Банкя, където качеството на въздуха е известно, от другата – индустриалната зона в Божурище, която тегли икономиката на района нагоре. Наблизо има язовир, конна база, тенис кортове и игрища, детски градини и училища.

Има целогодишен градски транспорт, а община Божурище осигурява маршрутни таксита между отделните села, които по обща оценка се движат редовно. Целият път – от бул. „Европа“ до центъра на Божурище и от там до центъра на Гурмазово е напълно ремонтиран.

Цена на имотите

Както споменахме, Гурмазово представлява голям интерес за инвеститори. Средната цена, на която се продават къщите там е около 200 хил. евро и са подходящ избор за столичаните, които искат да избягат от шума и мръсния въздух на столицата.

В момента се строят няколко комплекса, които се очаква да бъдат завършени до края на годината. Работи се по още няколко проекта, чието реализиране ще превърне Гурмазово в рай за любителите на спокойствието и красивата природа.

Разбира се, за да се развива строителството в посочените населени места, трябва да бъде обърнато сериозно внимание на инфраструктурата, която в момента не отговаря на предвидения брой къщи, които ще бъдат заселени.

Състояние на имотите

Къщите в село Гурмазово имат редица предимства, заради които със сигурност си заслужава да се инвестира в тях. Като започнем с това, че може да се избира между вече построена модерна къща или обект, който е в стоеж. Покупката на къща дава възможността да разполагате с голямо дворно пространство, на което да се наслаждавате на любимите си активности навън като игра на тенис с приятели на собствения Ви тенис корт, барбекю вечери или събиране на слънчеви лъчи до външният басейн, само на няколко крачки от дома Ви. Все пак имайте предвид, че поддръжката на такъв тип имот е малко по-сложна от поддръжката на апартамент, фактор, който не бива да подценявате с оглед на по-дългото Ви пребиваване в нея. Въпреки това уюта, комфорта и големите пространства стоят на преден план и често надделяват при вземането на решение за покупка на луксозно жилище.

Търсене и предлагане на имотите

В годините след 2001 регионът е обект на засилен инвестиционен интерес, което води до системно и значително по обем нарастване на строителството, най-вече на промишлени сгради. Местната власт не допуска установяването в района на тежки индустриални и замърсяващи производства, поради което дейността на предприятията е съсредоточена главно в леката промишленост, съхраняването и преработката на селскостопанска продукция, фармацията и развитието на закрити складови площи.

От 2014 г. в землището на с. Гурмазово, върху 2500 декара се развива най-голямата индустриална зона в България – „Икономическа зона София-Божурище“, която активно привлича значителни по размер местни и чуждестранни инвестиции. Отдалечеността и от селото обаче не води до съществени положителни или отрицателни резултати за населението. Развитието на икономиката значително изпреварва развитието на социалната и техническа инфраструктура не само на с. Гурмазово, но и на административния център на общината – гр. Божурище. Това особено касае транспортната инфраструктура-главните пътища са много натоварени и състоянието им се влошава, като процесът засяга и общинската, и републиканската пътна мрежа.

В резултат на повишеното търсене на имоти в това населено място започнаха да никнат множество малки комплекси с евтини парцели, които позволяват на инвеститорите да строят не толкова нагъсто и предлаганите имоти да са с по-големи дворни пространства.

Как New Estates могат да ви помогнат купите имот в Гурмазово?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване