Старо или ново строителство? Плюсовете на покупка на жилище ново строителство

Всеки вид строителство има своите предимства и недостатъци, но плюсовете на новото строителство надделяват.

Чудите се дали да купите имот старо или ново строителство? Научете повече от нашите брокери на недвижими имоти тук!

Еволюция на строителните практики и материали

Много е важно да обърнете внимание на използваните материали и строителните дейности, дали строителните работници са били съвестни в работа си. Новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

Архитектурни стилове и тенденции

Новото строителство обикновено идва със съвременен облик на сградата, също така, разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре, а стаите са разпределени с оптимална точност.

Плюсове на новото строителство

Цените на жилища ново строителство са по-високи е от тези на старите сгради, но се смята, че новото строителство е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената.

Съвременни технологии и материали

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво, като

строителните предприемачи включват и енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи.

Енергийна ефективност и устойчивост

Освен използването на иновативни материали от най-високо ниво, строителните предприемачи включват и енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Апартаментите ново строителство са луксозни, отговарящи на всички изисквания за високотехнологични и същевременно уютни домове, както за един обитател, така и за многочленно семейство, според нуждите и предпочитанията на клиентите.

Гаранции и увереност в качеството

Един от най-съществено важните аспекти на новото строителство са високите стандарти при строеж. Освен това, строгият инвеститорски контрол при строежа на ново жилище е една ценна гаранция, която допринася за спазването на високото качество.

Mодерен дизайн

Сред основните предимства на новото строителство е модерният дизайн както на цялостната фасада на сградите, така и на елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея апартаменти и общи пространства. Новите кооперации са проектирани по такъв начин, че вплитат най-добрите практики, познати от традиционното строителство, като умело ги съчетават с новите тенденции в архитектурата. Разпределението на свободните пространства в жилищата от ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на апартаментите, за да може помещенията да бъдат функционални и удобни.

Съвременният дом е модерно, но минималистично обзаведен. Изчистеният стил, правите линии и симетрични пропорции психологически успокояват и създават усещане за подреденост и хармония. Луксът се олицетворява с величие, което е лишено от претрупаност на елементи. Печелившите комбинации са редуване на nude и контрастни цветове, мебели, които се съчетават като материи – например естествено дърво и гланцови повърхности. Цветовете са важни! Бялото е символ на чистота и свежест. Цветът е вечна класика, която не излиза от мода и е подходящ буквално за всичко. В миналото се смяташе, че белите неща в дома бързо се замърсяват, но днес благодарение на новите технологии в материалите, това не е проблем. Бялото стои добре на различни текстури и повърхности – гладки, грапави, лъскави, матови, без значение дали на текстил или аксесоар. 

Функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. Всекидневната и кухнята обикновено са в едно преходно помещение, отделено с подходящи мебели, например. Освен това, днешните апартаменти ново строителство са проектирани така, че дори пространството да е сравнително малко, да можете да разполагате с всички удобства за един дом.

Сравнение между старо и ново строителство

Един от най-сериозните проблеми на новопостроените апартаменти е, че в повечето случаи площта е твърде малка. За разлика от строителството в миналото, днес най-масови са жилищата с площ от около 50 до 60 квадратни метра. Освен това, при сградите, построени след 1991г. е прието към квадратурата на апартамента да се описва и площта на общите части, таванските и подземните помещения, както и терасната площ. Това не се харесва на купувачите, защото заплащат повече за голяма квадратура, която на практика не е жилищна. Докато при старите сгради цената е само за квадратен метър жилищна площ. Това разминаване в реална площ и описаната такава, се долавя лесно, особено от хора, които до този момент са живели в имот, част от панелен или тухлен блок старо строителство. При съпоставяне между два апартамента – ново и старо строителство, с иначе сходни параметри, често разликата може да бъде значителна. Това обаче не изключва възможността да се открие просторно жилище с много „въздух“ и свободно жизнено пространство в новопостроени комплекси.

Състояние и поддръжка

Апартаментът ново строителство не изисква никакви довършителни ремонтни дейности, за които да се отделят допълнителни разходи.  Разбира се, възможно е да се налагат освежителни промени, които да донесат повече уют и чар в новия дом, според личните ви предпочитания.

Енергийни разходи и екологичност

Важна роля за спестяването на средства за комунални сметки има полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи, че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.
Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията. От своя страна, поставянето и монтажът на нови ВИК и електро инсталации ще ви спестят много разходи по ремонта и поддръжката, които обикновено са строго наложителни в много от старите жилищни кооперации.

Затова е добре при огледи да се поинтересувайте какво е състоянието на електроинсталацията, която е ключова за жилището, Същото се отнася и за ВиК, ако са стари е добре да се подменят металните тръби с нови полипропиленови, които не ръждясват и осигуряват по-добро налягане на водата в банята и кухнята.

Обърнете специално внимание на дограмата и прозорците. Ако апартаментът е нов, те също трябва да са нови. Качествените такива биха ви спестили и по-високи сметки през отоплителния сезон.

Как да изберем правилното жилище?

Фактори за взимане под внимание при покупка

Честа практика днес е имотите да се купуват на зелено. Това означава, че  сградата, в която бихте искали имот, все още няма  разрешително за строеж, но вие вече правите планове за плащания и нанасяне.


Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие – най-често при получаването на акт 16.

Една от най-сериозните грешки, които хората правят при покупка на жилище от строител, е да не прочетат внимателно предварителния договора, който подписват.

При покупка на жилище винаги трябва да бъдете много внимателни на кого точно се доверявате. Направете списък с важните за вас въпроси, задайте тези въпроси на собственика и/или брокера, и най-важното – преценете достоверността на отговорите, които получите.

Би било добре при закупуване на имот от строител, да наемете и адвокат, който да прегледа подробно предварителния ви договора за покупко-продажба. Той може да предложи и нанесе определени корекции по договора, които да защитят вашите права като купувач и бъдещ собственик на жилището.

Договорът ви за покупка на апартамент трябва да е перфектен и да защитава вашите интереси.

Консултации със специалисти и експерти

Консултацията със специалист в сферата на имотите ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки по покупката на новия ви дом без проблеми. Често купувачите предпочитат да действат самостоятелно, но това крие своите рискове, тъй като няма как да бъдете запознати в детайлите с нещата, които ви предстоят след като сте решили да инвестирате в имот от строител. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки клиент се изправя.

Добре е да знаете, че брокерите на недвижими имоти познават в детайли имотния пазар, което ще ви гарантира един процес по покупка, без притеснения, лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни.

Точно поради тези комплексни и професионални познания, както и поради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса при покупка на мечтания ви дом.

Възможности за оглед и проверка на състоянието

Често бъдещите купувачите правят по 2 или 3 огледа, при това в квартала, в който са израснали или в който живеят. Това само ограничава възможностите за правилен избор. Добре е да подберете районите, които ви харесват, да споделите на имотния си консултант всичките си изисквания, за да може той да подготви за вас колкото може повече подходящи оферти за оглед. Така, ще имате база за сравнение, къде какво се предлага, според вашите собствени изисквания.

Как New Estates могат да ви помогнат да не допускате грешки при покупка на имот от строител

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване