5 съвета при покупка на апартамент в София

Ако сте в процес на търсене на новия си дом и разглеждате свободните апартаменти ново строителство на пазара в София, нашите брокери ще ви дадат 5 съвета какво е добре да проучите преди да пристъпите към сделка.

Защо е важно да бъдем информирани преди покупка на апартамент?

Покупката на жилище е важно и вълнуващо събитие – сбъдване на мечта, но и дългосрочна инвестиция. Освен това, процесът на закупуване на имот, може да е дълъг и сложен – от избора на подходящото жилище до подготовката на необходимите документи и сключването на договор, всяка стъпка трябва да бъде внимателно обмислена и планирана.

За да мине всичко гладко и безпроблемно и за двете страни- купувач и продавач, е необходимо да сте добре запознати с процедурите, които предстоят.

5 важни съвета при покупка на апартамент в София

Като купувач, който  се е насочил към покупка на апартамент ново строителство, вие трябва да изясните критериите си и да сте по-внимателни в подбора на имотите, в които бихте направили огледи.

Съвет 1: Изследване на района

Направете проучване на кварталите, към които сте се ориентирали. Бихте могли да се разходите из тях, за да усетите атмосферата и да проучите от първо лице предимствата и недостатъците им. Можете дори да разпитате хората за плюсовете и минусите на притежаването на имот в този район.

Районът е от значение както за услугите и удобствата в близост до вашия бъдещ дом (търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, бензиностанции и др.), така и за сформирането на социалното ви обкръжение. Именно това налага да обмислите добре какви са нуждите ви и да съобразите избора си с тях. Важно е да се фокусирате не само върху настоящия момент, но и да си съставите план ако не в дългосрочна перспектива, то поне за близките няколко години. Обмисляте ли скоро да създаде семейство, или да си вземете домашен любимец? Водите ли активен начин на живот и практикувате ли спорт на открито? Как предпочитате да се придвижвате – с колело, личен автомобил, градски транспорт или пеша?

Помислете върху отговорите на тези въпроси и проверете дали можете да разчитате на подходяща за целите инфраструктура – велоалеи, паркинг, добра транспортна комуникация и наличието на свободни зелени площи.

Инфраструктура

По-добра инфраструктура ще има пряко въздействие върху цената на апартамента, но ще доведе до един по-здравословен и по-пълноценен начин на живот.

Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например,  могат сериозно да повлияят на нормалното протичане на вашето ежедневие, което може да се окаже сериозен проблем за вас, особено ако ежедневието ви е изпълнено с многобройни работни или семейни ангажименти.

Близост до образователни и медицински учреждения

Не правете грешката да купите апартамент без да сте добре запознати с района. Добре е да опознаете квартала като се разходите около жилищната сграда и обърнете внимание на наличието на различни магазини, училища, ясли и детски градини, аптеки, денонощни аптеки, болници, поликлиники, както и различни видове други услуги. Паркове, градинки и други зелени площи биха били прекрасно допълнение, ако всичко друго ви се харесва в този район.

До гореспоменатата информация може да достигнете и чрез бърза справка в интернет, но усещането да прецените на място е съвсем различно. Освен това, пътят до оглеждани от вас имот ще ви ориентира дали може да разчитате на свободни места за паркиране, както и колко удобен за придвижване е градският транспорт в тези части на града.

Сигурност

Обърнете внимание и на сигурността в квартала, в който търсите апартамент. Поинтересувайте се има ли криминални прояви- чести кражби, хулигански нападения и сбивания. Обърнете внимание при разходката си в района, има ли органи на реда, към които също можете да се обърнете с въпроси относно сигурността на избрания от вас район.

Съвет 2: Проверка на строителната фирма

Много купувачи взимат решение да закупят апартамент в строеж, защото при закупуване на имот директно от строител условията на сделката могат да бъдат значително по-изгодни. Разбира се, много е важно да бъдете запознати с цялата налична информация за инвеститора и строителя като направите предварително проучване.

Репутация и отзиви

Инвеститорът и строителят могат да бъдат едно и също юридическо лице, но много често фирмата-строител е наета като подизпълнител на фирмата-инвеститор.

Първо направете проучване на фирмата-инвеститор, защото тя е юридическото лице, което носи пълната отговорност при неизпълнение на договора в уговорения срок. Проверете кога е регистрирано дружеството, дали има достатъчно капитал, за да завърши проекта, и дали няма открито производство по несъстоятелност или ликвидация. Проверка на фирмата-инвеститор можете да направите в Търговския регистър. Добре е да се обърнете към опитен адвокат, който ще може да провери дали дружеството-инвеститор разполага с достатъчно парични ресурси, за да завърши строежа.

Ако фирмата-строител е различна от фирмата-инвеститор, потърсете информация и за нея. Разберете колко опит има строителя и какво е качеството на работата му – проследете строителната история на компанията – какви строежи е реализирала, завършвани ли са по план, какво е качеството на реализираните обекти. Проучете репутацията на строителя – потърсете отзиви за компанията и ако е възможно поговорете с предишни клиенти на фирмата, които живеят в построени от нея апартаменти.

Качество на строителството

Много е важно да обърнете внимание на използваните материали и строителните дейности, дали строителните работници са били съвестни в работа си. Новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

Съвет 3: Финансовo планиране

Финансирането на покупката на апартамент е може би най-важният аспект, който трябва да обмислите и съобразите преди да пристъпите към огледи. Това ще ви гарантира сигурност, а и няма да останете разочаровани, ако откриете най-подходящото за вас жилище, но неотговарящо на предварителния ви финансов разчет.

Определение на бюджет

Давайки си реална представа какви са финансовите ви възможности, ще можете не само да се ориентирате правилно в търсенето, но и ще добиете по-голяма яснота какви са финансовите ви възможности, което е от съществено значение, когато става въпрос за външно финансиране на покупката. Голяма част от клиентите на пазара структурират плана си за закупуване на жилище отзад напред – приоритизират търсенето на имот и насочват цялото си внимание към огледи и обсъждане на покупка.

Възможности за кредитиране

Често покупката на имот се осъществява посредством външно финансиране, чрез което купувачът да се облекчи и да има възможност да разпредели плащанията по жилището във времето. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда.

Също така, повечето купувачи, решили да работят с агенция, се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те използват, са, че кредитът от банката, с която те работят, е един от най-добрите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не означава, че на пазара няма и по-изгодни предложения. Затова е добре да се посъветвате и с кредитен консултант, тъй като той може да ви насочи най-точно какви са тенденциите към момента на покупката.

Би било добре да се консултирате поне 3 различни банки и да се запознаете отблизо с условията, които те предлагат. Чрез получаване на няколко предложения за ипотечен кредит, вие ще можете да придобиете една по-ясна представа за кредитните им политики, за различните условия като максимален процент на финансиране на банката, дължими такси, лихви, начин на отпускане на жилищния кредит, нужни документи.

Допълнителни разходи

Добре е да имате предвид, че процесът по закупуване на имот не завършва с изплащането на обявената от продавача продажна цена. Сред разходите се включват прехвърлянето на имота, за което се изисква нотариална такса, местен данък, вписване на покупката и ипотеката (в случай, че има такава) в Имотния регистър.

Съвет 4: Правна проверка на имота

Наличие на всички документи

Задълбочената проверка на документацията по сделката ще гарантира вашето спокойствие. Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. Проучете кога е учредено правото на строеж – разрешителното губи своето правно действие, ако в срок от 5 години от издаването му не бъде завършен грубият строеж (ако в срок от 5 години от издаването на разрешителното обектът не бъде снабден с Акт 14). Поискайте информация за архитектурния план на сградата и за всички строителни книжа и протоколи.

Съвет 5: Оглед на състоянието на апартамента

Технически характеристики

He винaги „нoвo“ e paвнo нa „ĸaчecтвeнo“. У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

Затова е добре при огледи да се поинтересувайте какво е състоянието на електроинсталацията, която е ключова за жилището, Същото се отнася и за ВиК, ако са стари е добре да се подменят металните тръби с нови полипропиленови, които не ръждясват и осигуряват по-добро налягане на водата в банята и кухнята.

Обърнете специално внимание на дограмата и прозорците. Ако апартаментът е нов, те също трябва да са нови. Качествените такива биха ви спестили и по-високи сметки през отоплителния сезон.

Как New Estates могат да Ви помогнат с покупката на апартамент ново строителство в София?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване