Да инвестираме ли в ново строителство в Симеоново?

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището.

Все повече се забелязва и интерес в търсенето на имоти за строителство в покрайнините на София. Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите Драгалевци и Симеоново, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица.

Квартал Симеоново е един от най-престижните квартали в София, разположен в околностите на Витоша, с завладяваща сетивата панорама към центъра на столицата. Намира се над околовръстния път и граничи с кв. Драгалевци на запад.

Кварталът е известен с близостта си до модерния кабинков лифт, свързващ града със ски пистите на Витоша. Чистият въздух, живописната природна среда и бързата транспортна връзка до центъра на града правят Симеоново предпочитана дестинация за имотни  инвестиции от представители на бизнес средите, чуждестранни компании и дипломатически мисии.

Ако се чудите дали да инвестирате в ново строителство в квартал Симеоново, можете да прочете тук.  

Строителството в кв. Симеоново, София

Симеоново се състои предимно от еднофамилни къщи и малки семейни хотели. В свободните парцели се строят предимно луксозни къщи и комплекси за контролиран достъп. Цените на недвижимите имоти в Симеоново са едни от най-високите в столицата. Понастоящем безплатна земя за строителство е трудно да се намери.

Ново строителство в Симеоново

Новото строителство в Симеоново се характеризира предимно с изграждането на луксозни затворени комплекси. Затворените комплекси са обособени като самостоятелни обекти, с контролиран достъп на външни лица. Характеризират се с ниско етажно строителство и по-малка гъстота на застрояване. Съдебната практика доразвива понятието за жилищен комплекс от затворен тип, като приема, че за да се счита един комплекс за такъв, е необходимо да има обособени най-малко 4 самостоятелни обекта в режим на етажна собственост; да са налице и други обекти, които обслужват собствениците и обитателите.

Освен това, комплексите от затворен тип трябва да притежават просторни зелени площи, заведения за хранене, детски площадки и кътове за игри, фитнес центрове, спа, салони за красота, хранителни магазини и други удобства, намиращи се на територията на комплекса, където обитателите му могат да прекарват свободното си време, но и да са на „една ръка“ разстояние от уюта на луксозните си апартамент или къща в затворен комплекс.

Тези характеристики притежава затвореният комолекс от най- висок клас в квартал Симеоново, съчетаващ незаменимата комбинация от удивителна гледка към Витоша и към София. Всяка една от 20-те еднофамилни къщи е ситуирана в самостоятелен парцел от 800 до 1 100 м2, разполага с обща използваема площ между 422 и 497 м2 и е проектирана с 3 до 5 спални (всяка със самостоятелна баня и WC), кабинет, фитнес, два гаража и три паркоместа.

Естествените материали и декоративни елементи изграждат „timeless” стил на фасадите, позволяващ съчетание с различни интериорни тенденции. Всяка една от къщите е обмислена с много грижа към удобството на бъдещите си обитатели и е проектирана в стил неподвластен на времето.

Обитателите в проекта ще  разполагат с професионално управление и поддръжка, просторна паркова среда с алеи с богато озеленяване, самостоятелни парцели, ограничен достъп и денонощна охрана. Комплексът разполага с различни по площ и изложение къщи. Концепцията на комплекса е да предостави на собствениците необходимата за тях комбинация на самостоятелност и спокойно ежедневие.

Апартаментите в затворени комплекси с Симеоново също се характеризират с луксозно изпълнение и високо качество на строителството. Каменна облицовка на външните стени, гранит в общите части, отопление на апартаментите чрез геотермална термопомпена система осигуряваща подово отопление, богато озеленяване на пространството около сградите. Всичко това гарантира висок стандарт, уют и спокойствие на живущите в комплекса.

Комплексът се намира в гр. София, кв. Симеоново, в непосредствена близост до Кабинков Лифт “Симеоново – Алеко”, магазин „Икеа“ и „Ринг Мол“. Районът е изключително перспективен и подходящ за млади семейства. Съчетанието на природа, зеленина и спокойствие с възможността за бърз достъп до града през “Околовръстен път” прави комплекса предпочитано решение не само за живеене, но и за инвестиция. Локацията предлага прекрасна гледка както към града, така и към планина Витоша. Мястото привлича с тишина и чист планински въздух. Комплексът е разположен на обща площ от 5138 кв.м със ситуирани четири сгради с общо 52 апартамента, 76 подземни паркоместа, детска площадка, кът за отдих. В рамките на комплекса няма движение на автомобили, тъй като е предвиден вход извън комплекса за подземните паркоместа.

За какво да внимаваме, когато си купуваме апартамент в Симеоново?

Цена на имота

Цените на квадратен метър в квартал Симеоново достигат 1600 EUR.

Сред недостатъците на новото строителство могат да бъдат посочени и по-високите такси за управление, както и калкулацията на общите части, които се причисляват към продаваемата площ. Разбира се, не е за подценяване и самият факт, че високото качество на материалите, използвани за изграждане на жилищната кооперация, допълнително оскъпяват стойността на апартамента.

Състояние на имота

He винaги „нoвo“ e paвнo нa „ĸaчecтвeнo“. У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

Квадратура на имота

Един от най-сериозните проблеми на новопостроените апартаменти е, че в повечето случаи площта е твърде малка. За разлика от строителството в миналото, днес най-масови са жилищата с площ от около 50 до 60 квадратни метра. Освен това, при сградите, построени след 1991г. е прието към квадратурата на апартамента да се описва и площта на общите части, таванските и подземните помещения, както и терасната площ. Това не се харесва на купувачите, защото заплащат повече за голяма квадратура, която на практика не е жилищна. Докато при старите сгради цената е само за квадратен метър жилищна площ. Това разминаване в реална площ и описаната такава, се долавя лесно, особено от хора, които до този момент са живели в имот, част от панелен или тухлен блок старо строителство. При съпоставяне между два апартамента – ново и старо строителство, с иначе сходни параметри, често разликата може да бъде значителна. Това обаче не изключва възможността да се открие просторно жилище с много „въздух“ и свободно жизнено пространство в новопостроени комплекси.

Локация и удобства

Когато сте взели решение да закупите имот е по-добре да обърнете внимание на локацията на вашия бъдещ дом. Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например,  могат сериозно да повлияят на нормалното протичане на вашето ежедневие, което може да се окаже сериозен проблем за вас, особено ако ежедневието ви е изпълнено с многобройни работни или семейни ангажименти.

Опитайте се да съберете колкото можете повече информация, за да избегнете грешката да изберете квартал на сляпо при закупуване на мечтания ви имот.

По-добра инфраструктура ще има пряко въздействие върху цената на имота, но ще доведе до един по-здравословен и по-пълноценен начин на живот.

Симеоново е един от най-престижните квартали в София. Намира се в североизточното подножие на Витоша между кварталите Драгалевци и Бистрица. В близост е до булевард Околовръстен път и има удобна връзка с центъра на града. Името си кварталът получава през 1878 г., когато генерал Гурко дава на населеното място наименованието „Цар Симеон Велики“.

Съседи и среда

В Симеоново е старата църква „Св. Архангел Михаил”, изградена върху част от основите на някогашен манастир. В квартала има кметство, поща, държавно училище – 64 ОУ „Цар Симеон Велики“, две частни училища, Средно общообразователно училище с ранно чуждоезиково обучение „Еспа“, Частна детска градина и ясла „Ян Бибиян“. Наблизо се намира кабинковият лифт „Симеоново – Алеко“. Тази въжена линия с 6-местни кабинки, свързва квартала с хижа „Алеко“ на Витоша. Известна природна забележителност в района са Симеоновските езера, разположени в коритото на малката Стара река.

Потенциал за развитие

Близостта до естествената природа на парк Витоша и възможността за планински туризъм са истинско богатство за живеещите в Симеоново. Зеленината, чистият въздух, спокойствието, прекрасната панорамна гледка и същевременно близостта му до центъра на града го правят изключително атрактивен и предпочитан за живеене квартал в столицата, с голям потенциал за бъдещо развитие.

Как New Estates могат да ви помогнат купите имот в Симеоново?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване