„Хората и тяхното щастие са същността на моята работа“ – Александър Кирилов, CEO на компания SARTIE

От Мария Касимова – Моасе
Снимки  Рой Хил: 3 Frames

Публикувано в Unique Estates Life Magazine Spring 2024.

– Александър Кирилов, CEO на компания SARTIE
Александър Кирилов, собственик на компания SARTIE

След този разговор с Александър Кирилов, собственик на компания SARTIE и автор на дизайна на няколко суперконцептуални  кухни, няма как да приемаме кухненското пространство  просто като място, където се готви и споделя храна. За него то представлява цялостна концепция, която въплъщава лична философия към живота. Вярването, че всичко, което ни заобикаля, трябва да носи щастие и удовлетворение, като безкомпромисно пази природата и създава визуално и сетивно естетическо преживяване. Тези принципи в работата му бяха забелязани и отличени от The Chicago Athenaeum – международен музей за архитектура и дизайн с наградна програма GOOD DESIGN®. Това е най-старата и престижна награда, която признава най-добрите индустриални и графични дизайнери и производители от цял свят. Означението GOOD DESIGN® се възприема като високо уважавано в дизайн общността и се счита за знак на престиж.

Българският бранд SARTIE с две награди GOOD DESIGN® – в категория Kitchen + Appliances и в категория Furniture design

През 2023 година Вашата компания SARTIE спечели две изключително престижни награди GOOD DESIGN® – за елегантната кухня Pura в категория Kitchen + Appliances и за въртяща-та се на 180 градуса маса Verticula в категория Furniture design. С какво се отличи Вашето участие, при това сред конкуренция от цял свят на много високо ниво?

На първо място с иновативен дизайн, непреходен и нарушаващ стереотипите. Следват формата (и пропорциите), функцията, материалите (многообразие, рециклируемост, дематериализация и издръжливост), нови технологии, качество, конструкция, концепция, полезност и енергийна ефективност и чувствителност към околната среда. Нито един от тези принципи не трябва да противоречи на другите, те са в баланс. Логото на компанията ни изразява именно тази хармония.

Наградите GOOD DESIGN® остават най-старата и уважавана програма за дизайнерски постижения в световен мащаб. Не ми е известно други български дизайнерски проекти да са печелили тази награда…

На мен също не ми е известно, но честно казано, не съм се интересувал от това, а и не смятам, че би ѝ придало по-голяма тежест. Имах увереността, че съм създал нещо различно и уникално, което съм обмислил от всеки възможен ъгъл, но си давах сметка, че моята преценка е изградена на базата на личните ми знания и информация. Исках да чуя какво ще кажат експертите. Да знам дали това, което съм направил, е добро, или просто съм вложил повече емоция и по-малко реализъм.

Pura Kitchen е кухня, проектирана според принципите на минимализма. Линиите ѝ са елегантни, шкафовете са без дръжки, а функциите ѝ могат да се персонализират. Какво означава на практика това?

Минималистичният стил в основата си произтича от изкуството, като акцентира върху това, че най-важният израз на живописта е взаимоотношението между форма и цвят. Той насърчава изразяването на художествения език с прости елементи и цветове. Отстранява сложността и се завръща към природата. В интериорния дизайн наследява концепции като „По-малкото е повече“. Той премахва излишното и създава мощно визуално изживяване. Всяка кухня може да отговаря на индивидуалните предпочитания на домакина – с различни модули, механизми на затваряне, подред-ба, осветление, материали, покрития, цветове и детайли. Персонализирането на кухнята може да включва добавянето на функционални елементи или устройства – интегриране на технологии за умни домове, удобства за готвене или организация на пространството.
Другият продукт на SARTIE, отличен с награда, е Verticula – маса, която трансформира пространството според индивидуалните нужди на обитателите.

Днес кухнята е в центъра на дома. Ние се забавляваме и работим много повече в нея, като често тя се обединява с дневната в едно пространство. В тази връзка разглеждам масата като нещо повече от равна повърхност – тя събира семейството и приятелите близо един до друг. Около нея ние се смеем, играем и споделяме удоволствието от вкусната храна.

 проект спечелил наградата - GOOD DESIGN -

Какъв е Вашият личен подход на дизайнер към проектирането на кухнята?

Опитвам се да създам продукт, в който функцията и естетиката са в пълна хармония, а фокусът е върху човека и неговите нужди. Хората и тяхното щастие са най-важните неща и това е същността на моята работа. Кухнята трябва да внася удоволствието и красотата на нашето ежедневие. Но и стилът ѝ трябва да е непреходен, устойчив на времето и тенденциите. Опитвам се да се освободя от установените норми и да изследвам нестандартни, разнообразни и иновативни дизайнерски езици. Дизайнът не е въпрос на отказване от едно заради друго, а на намиране на баланс.

Кои други мебели или умни решения бихте представили както на GOOD DESIGN, така и на клиентите си?

През тази година ще представим три продукта. Шкафът RIVELO, който е олицетворение на концепцията за хармония между форма и функционалност. Неговата система „плъзгащи се врати“ дава възможност да „затворите“ оборудвания кухненски гръб зад елегантните плоскости, с което Вашата кухня естествено да се впише в интериора. Вратите са изработени от цяла фаша, проектирани в една равнина, така че да изглеждат като една непрекъсната повърхност, когато са затворени. LENTERA е осветителна система, която съчетава функционалност и естетика, заложена във всички модели на кухните SARTIE. Правилното осветление в една кухня е важно не само заради атмосферата в нея, но и за да използваме работното пространство ефективно. ALUS е лека, издръжлива, ергономична, изящна и напълно рециклируема алуминиева конструкция, която се използва в съчетание с различни материали.

Върху какво работите в момента?

През тази година ще подновим изцяло нашето производство с най-добрите машини и софтуер на пазара, така че да предоставим още по-безкомпромисно качество и обслужване на нашите клиенти.

 проект спечелил наградата - GOOD DESIGN -
Контактна форма

Запитване