Ново строителство Люлин – 6 съвета при избор на жилище в Люлин

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището.

Все по-голям е интересът към закупуване на имоти ново строителство в Люлин – един от най-населените квартали в София. Но дали Люлин може да влезе в конкуренция с новите, развиващи се квартали, когато става дума за добра сделка? Отговорът е да!

Повече за това кои са водещите предимства на квартала, както и проектите, които излизат на пазара на ново строителство в Люлин, можете да прочете тук.  

Строителството в кв. Люлин, София

Люлин е един от най-големите квартали в София с около 100 000 жители. Намиращ се в северозападната част на столицата, районът се състои от 11 микрорайона. Центърът на Люлин е разположен между Царица Йоана, Панчо Владигеров и бул. Джавахарлал. Близо до него са шести и седми микрорегиони. Строителството на квартала започва през 1971 г. Неговият ясно диференциран център му придава облика на независим град.

Инфраструктурата му е добре уредена, също така, тази част на столицата е обезпечена с удобен обществен транспорт – три метростанции, автобуси, трамвай и тролейбуси.

Предлагането на апартаменти в Люлин се характеризира с изключително разнообразие – търсещите имат избор между панелни жилища, имоти в новопостроени сгради или в строеж. Обликът на 11-те микрорайона е различен – някои са застроени главно от панелни блокове, построени през 70-те и 80-те или ЕПК блокове от края на 80-те, а други, като Люлин център, се застрояват изцяло от новопостроени сгради. В североизточните части на Люлин 9 и Люлин 10 на границата с бул. Сливница. има еднофамилни къщи с дворове и някои нови жилищни блокове в развитие. В Люлин 3, Люлин 6 и Люлин 7 се появяват много офис и жилищни сгради през последните години.

Тенденцията е кварталът да се изгражда с нови качествени жилищни сгради, търговски помещения и съоръжения за спорт и отдих. 

Старо строителство в Люлин

Сградите в Люлин са главно от панелна конструкция. Панелните жилищни сгради са построени предимно в началото на 70-те години до 90-те години на XX век. Най-старите жилищни блокове са в 1 квартал на Люлин. ЕПК жилищни блокове (сгради тип „голям кофраж“), разположени от западната страна на бул. Добринова скала. са нови, но нямат централно отопление. Стари тухлени сгради, построени преди 1990 г., липсват.

Новите разработки са съсредоточени в районите, където има станции на метрото и в центъра на комплекса.

Ново строителство в Люлин

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерна архитектура, стил и функционалност. През последните години инвеститорите все повече се интересуват от квартал Люлин. Вече изградени или в етап на строене  са нови, модерни жилищни сгради и комплекси.

Купувачите, които са се насочили към квартала, завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

Затова, обектите ново строителство в квартал Люлин са проектирани така, че да отговарят на променящите се нужди и предпочитания на съвременните купувачи на жилища. Тези проекти предлагат широка гама от възможности за жилищно настаняване, включително стилни апартаменти, просторни градски къщи. Акцентът е поставен върху съвременната архитектура, функционалните разпределения и висококачествените строителни материали.

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво.

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

При новото строителство разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са разпределени с оптимална функционалност.

Много от проектите  ново строителство в квартал Люлин дават приоритет за устойчивото развитие и на екологичните практики. Строителните предприемачи включват енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Тези инициативи не само намаляват въздействието върху околната среда, но и допринасят за благосъстоянието и качеството на живот на жителите на квартала.

За какво да внимаваме, когато си купуваме апартамент в Люлин?

Цена на имота

Средните цени на панелните жилища са между 1300 – 1650 евро/кв.., като тези стойности могат да варират в широк диапазон, в зависимост от това къде точно се намира имотът и в какво състояние е той. Цените, както в Люлин 1, така и в Люлин 9 са около 1400 евро на кв. метър, но новопостроените сгради често се предлагат на доста висока цена, При новото строителство цената за един квадратен метър е няколко пъти по висока, в сравнение с тази на по-старите сгради.

Сред недостатъците на новото строителство могат да бъдат посочени и по-високите такси за управление, както и калкулацията на общите части, които се причисляват към продаваемата площ. Разбира се, не е за подценяване и самият факт, че високото качество на материалите, използвани за изграждане на жилищната кооперация, допълнително оскъпяват стойността на апартамента.

Състояние на имота

He винaги „нoвo“ e paвнo нa „ĸaчecтвeнo“. У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

Квадратура на имота

Един от най-сериозните проблеми на новопостроените апартаменти е, че в повечето случаи площта е твърде малка. За разлика от строителството в миналото, днес най-масови са жилищата с площ от около 50 до 60 квадратни метра. Освен това, при сградите, построени след 1991г. е прието към квадратурата на апартамента да се описва и площта на общите части, таванските и подземните помещения, както и терасната площ. Това не се харесва на купувачите, защото заплащат повече за голяма квадратура, която на практика не е жилищна. Докато при старите сгради цената е само за квадратен метър жилищна площ. Това разминаване в реална площ и описаната такава, се долавя лесно, особено от хора, които до този момент са живели в имот, част от панелен или тухлен блок старо строителство. При съпоставяне между два апартамента – ново и старо строителство, с иначе сходни параметри, често разликата може да бъде значителна. Това обаче не изключва възможността да се открие просторно жилище с много „въздух“ и свободно жизнено пространство в новопостроени комплекси.

Локация и удобства

Когато сте взели решение да закупите имот е по-добре да обърнете внимание на локацията на вашия бъдещ дом. Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например,  могат сериозно да повлияят на нормалното протичане на вашето ежедневие, което може да се окаже сериозен проблем за вас, особено ако ежедневието ви е изпълнено с многобройни работни или семейни ангажименти.

Опитайте се да съберете колкото можете повече информация, за да избегнете грешката да изберете квартал на сляпо при закупуване на мечтания ви имот.

По-добра инфраструктура ще има пряко въздействие върху цената на имота, но ще доведе до един по-здравословен и по-пълноценен начин на живот.

Люлин разполага с изключително добра, стратегически планирана инфраструктура, проектирана с пътни съоръжения, облекчаващи трафика – такива са големите булеварди ,,Царица Йоанна‘‘, ,,Сливница‘‘, ,,Панчо Владигеров‘‘, ,,Добринова скала‘‘ , кръговите кръстовища на 2 и 3 нива и др., осигуряващи бърз и удобен достъп до центъра, както и излаз от града.

Съседи и среда

На територията на жилищния квартал има 10 държавни училища и 17 държавни детски градини, значителен брой магазини на големите търговски вериги, функционират спортни комплекси и няколко плувни басейна – открит и закрити. Медицинското обслужване е поето от няколко поликлиники, многопрофилна болница, както и множество специализирани кабинети. Един от най-големите столични пазари – Кооперативния пазар, също е разположен в Люлин.

Особено предимство за живущите в квартала е и непосредствената близост до втория по площ парк в София- Западен парк. Това е и една от основните причини Люлин да е сред столичните квартали с постоянно най-чист въздух, според официалните замервания.

Потенциал за развитие

Именно последните години Люлин се развива изключително динамично в положителна посока, облагородява своя облик, привлича множество инвестиции и днес виждаме експанзивен брой нови строежи на жилищни сгради, немалък брой бизнес сгради, мащабни проекти за търговски центрове, усвояване на пространствата около метростанциите и изходите към новопостроените участъци на околовръстния път. Така много млади семейства избират простора и с бюджета, който имат купуват по-голям апартамент в Люлин вместо малък в друг квартал.

Как New Estates могат да ви помогнат купите имот в Люлин?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване