Апартаменти ново строителство в София от строител – за какво да внимаваме?

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство от строител. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището.

Ако Ви предстои да закупите имот ново строителство от строител за първи път, тогава опасността от допускане на грешки е най-голяма, тъй като нямате нужния опит в сложния процес на покупка на жилище. Ще бъдете изправени пред редица важни въпроси, на които ще трябва да намерите правилните отговори, един по един, Нашите експерти са подготвили списък с неща, за които да внимаваме при покупка на апартамент от строител. Прочетете тук!

Пазара на апартаменти в София

Към момента, цените в София са нараснали с 25% на годишна база, като се очаква успокояване на пазара на имоти през 2023 г., тъй като цените на по-скъпите строителни материали вече са отразени в крайните цени на имотите.

Но движението на цените на жилищата през следващата година ще зависи и от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите, ще влезе ли страната в рецесия.

И тъй като все още има неясни фактори, през 2023 г. се очаква или сделките с имоти да намалеят с между 5 и 10 на сто, или да задържат нивата си от 2022 г.

Търсене на апартаменти в София ново строителство

Цените на жилища ново строителство са по-високи е от тези на старите сгради, но се смята, че новото строителство е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. У нас интересът към новото строителство се повишава, като купувачите се интересуват от имоти в периферията на столицата, в близост до природата, но също така, решаваща за крайния избор на търсещите имоти ново строителство, е възможността за лесен достъп до централната градска част.

Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани райони за покупка в столицата. През последните години районите с достатъчно свободни площи се развиват с най-бърз темп. В централните части на града трудно могат да се намерят свободни площи, върху които да се построят нови и модерни жилищни сгради. Ето защо интересът е по-скоро към покрайнините на града, а именно на юг, където има достатъчно свободно пространство за построяване на ниски и практични  затворени комплекси, разполагащи с всички удобства. 

Най-предпочитани към момента квартали в столицата са и Малинова долина, Манастирски ливади и Кръстова вада – новоизграждащи се квартали, където се наблюдава и интензивно предлагане на жилищни проекти и купувачите имат възможност да избират от качествени обекти.

Предлагане на апартаменти в София ново строителство

Според статистиката, в сравнение с последното тримесечие на миналата година, продажбите на жилища отчитат спад (от страна както на брой, така и на стойност). На годишна база обаче от гледна точка на стойността, продажбите на национално ниво са нараснали с малко над 42%, а от гледна точка на брой – с малко над 39 на сто.

Както споменахме по-горе, Малинова долина, Кръстова вада, Манастирски ливади, така и „Овча купел“ 1 и 2, Студентски град и „Витоша“ са кварталите в София с най-активно предлагане на ново жилищно строителство.

За какво да внимаваме, когато си купуваме апартамент в София?

Финансиране на обекта

Много е важно да разберете как ще бъде финансиран строителният процес – с банков кредит, собствени средства на инвеститора, или средства на купувачите. Ако строежът се финансира от инвеститора с банков кредит, е препоръчително да се свържете с банката, за да проучите при какви условия ще се погаси ипотеката върху имота, който имате намерение да закупите.

Статут на имота

Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. Проучете кога е учредено правото на строеж – разрешителното губи своето правно действие, ако в срок от 5 години от издаването му не бъде завършен грубият строеж (ако в срок от 5 години от издаването на разрешителното обектът не бъде снабден с Акт 14). Поискайте информация за архитектурния план на сградата и за всички строителни книжа и протоколи.

Строителната фирма

Много купувачи взимат решение да закупят апартамент в строеж, защото при закупуване на имот директно от строител условията на сделката могат да бъдат значително по-изгодни. Разбира се, много е важно да бъдете запознати с цялата налична информация за инвеститора и строителя като направите предварително проучване.

Инвеститорът и строителят могат да бъдат едно и също юридическо лице, но много често фирмата-строител е наета като подизпълнител на фирмата-инвеститор.

Първо направете проучване на фирмата-инвеститор, защото тя е юридическото лице, което носи пълната отговорност при неизпълнение на договора в уговорения срок. Проверете кога е регистрирано дружеството, дали има достатъчно капитал, за да завърши проекта, и дали няма открито производство по несъстоятелност или ликвидация. Проверка на фирмата-инвеститор можете да направите в Търговския регистър. Добре е да се обърнете към опитен адвокат, който ще може да провери дали дружеството-инвеститор разполага с достатъчно парични ресурси, за да завърши строежа.

Ако фирмата-строител е различна от фирмата-инвеститор, потърсете информация и за нея. Разберете колко опит има строителя и какво е качеството на работата му – проследете строителната история на компанията – какви строежи е реализирала, завършвани ли са по план, какво е качеството на реализираните обекти. Проучете репутацията на строителя – потърсете отзиви за компанията и ако е възможно поговорете с предишни клиенти на фирмата, които живеят в построени от нея апартаменти.

Договор за покупко-продажба

За да избегнете неприятности по отношение на сроковете или размера на плащанията, е препоръчително да имате договор за покупко-продажба, който да прегледате внимателно с помощта на професионален брокер или юрист. Те могат да съдействат за фиксирането на ясни срокове и неустойки при съответните плащания по него. Също така ще Ви помогнат да предоговорите клаузи, които Ви притесняват. Не подценявайте експертизата на консултанта по недвижими имоти. Имайте предвид, че той има компетенциите да защити интереса Ви при покупка на имот, който още е в проект или в строеж. Също така е подготвен за работа със скици, чертежи и различни документи и може да Ви ориентира доколко даден имот отговаря на Вашето търсене и доколко реалистична е исканата за него цена.

Схема на плащане

При закупуване на имот ново строителство, плащането се извършва на части – стоп-капаро, плащане при сключване на предварителен договор и поетапно плащане на процент от цената при достигане на определени етапи от строителството, като идеята на поетапното плащане през целия период на строителството е, че инвеститорът финансира проекта с вноските от купувачите.


Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие – най-често при получаването на акт 16.

Обзавеждане

Новото строителство съчетава в себе си сигурност, модерна архитектура, стил и функционалност. Сред основните предимства на новото строителство е модерният дизайн както на цялостната фасада на сградите, така и на елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея апартаменти и общи пространства. Новите кооперации са проектирани по такъв начин, че вплитат най-добрите практики, познати от традиционното строителство, като умело ги съчетават с новите тенденции в архитектурата. Разпределението на свободните пространства в жилищата от ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на апартаментите, за да може помещенията да бъдат функционални и удобни.

Много важно и от първостепенно значение са и висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво.

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

При новото строителство разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са така разпределени с оптимална функционалност.

Други такси и разходи

Добре е да имате предвид, че процесът по закупуване на имот не завършва с изплащането на обявената от продавача продажна цена. Сред разходите се включват прехвърлянето на имота, за което се изисква нотариална такса, местен данък, вписване на покупката и ипотеката (в случай, че има такава) в Имотния регистър.

Как New Estates могат да ви помогнат купите апартаменти ново строителство в София от строител?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване