Новите градски перспективи през погледа на архитект Радомир Серафимов

Обликът на съвременната градска среда е тема, която все по-често е повод за дискусии и обстоен анализ. В последните години обществото увеличава своите изисквания към заобикалящата среда, а архитектите са изправени пред предизвикателството да създават нови проекти, които да се вписват хармонично в общия облик на града. Ако са успешни, те съответно влияят позитивно и на жителите на града.

„Добър пример е реализацията на проекта Secret Gardens на ул. Галичица, който обединява централна локация, устойчива архитектура и висококачествено изпълнение – комбинация от материали, детайли, общи части и озеленяване. Комплексът се превърна в “бижу” в централната част на столицата, в непосредствена близост до Ловен парк и Борисова градина“, споделя Радомир Серафимов от Atelier Serafimov Architects.

Какво се променя в потребителските нагласи и търсения в последните години?

По думите му, днес, фокусът при търсене на имот е изместен към сгради, които предлагат цялостен, качествен начин на обитаване, за разлика отпреди 10-15 години, когато всеки, който разполага с възможности, преобразява апартамента си, без да се интересува от входа, общите части и околно пространство.

“С други думи, докато преди беше „Моят дом е моята крепост“, сега вече може да се каже, че „Моята сграда е нашата крепост“, категоричен е архитект Серафимов. Той посочва, че основните потребители на новото строителство обикновено са милениумите – млади семейства с деца. Сред изискванията им са възможности за децата, озеленяване, удобни и комфортни жилища и паркинги на комуникативни локации. Генерация Х или така наречените “дигитални нинджи” се впечатляват от високотехнологични изпълнения в строителството, които са щадящи природата в изпълнението си. Бейби буумърите пък са водени от инертността на живота, те търсят стабилност, спокойствие и сигурност – затворени жилищни комплекси от къщи, тихи локации в близост до природата и удобство до всичко необходимо наблизо. Големият пробив в търсенето на продукт, който отговаря на изискванията и на трите поколения е, че те са в различна фаза от живота си и с различни финансови възможности.

За съвременната архитектура като предизвикателство

Основна цел пред архитект Радомир Серафимов и екипа му е да създават естетични и функционални проекти, съобразени със средата. Стремежът им е да следват новите тенденции и да правят така наречената устойчива архитектура. Влагат естествените материали – камък, дърво, метал и стъкло, които определят качеството и са вечни, независимо от времето и промените. Преди всичко обаче се стараят да създават проекти, които и след години да стоят убедително на мястото си, защото вярва, че следващите поколения ще търсят и очакват архитектура, която ще е по-добра.

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване