Какво трябва да знаем при покупката на къща в Гурмазово?

Обзор на Гурмазово като местоположение

Село Гурмазово е разположено в Западна България, в Община Божурище, Софийска област. Благодарение на хълмистия си релеф и благоприятните климатични условия, съчетани с близостта на планините – Витоша и Люлин, местността е благоприятна за развитието на екотуризъм.

Районът на община Божурище и в частност село Гурмазово, е обявен за един от най-чистите райони на България.

В селото живеят близо 600 души, които могат да използват транспортните услуги на  множество маршрутки и таксита, от и към населеното място. В гр. Божурище има и редовен автобусен и жп транспорт до София, като столицата е на 13 км. разстояние, а Околовръстното шосе на 8 км.

Защо да купим къща в Гурмазово

Днешните купувачи имат широк достъп до информация, добре запознати са и търсят задълбочено, преди да вземат решение за покупка на имот. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират жилище, което отговаря най-много на техния стил и начин на живот. Търсени са къщи с дворове, както самостоятелни, така и в затворени комплекси, които осигуряват денонощна сигурност и релакс на обитателите, които търсят близостта и комуникациите на големия град, но същевременно спокойствието и усамотението на малкото населено място в близост.

Интересът към района на село Гурмазово се дължи основно на близостта до София. Божурище е на 15 км и 15 мин. с кола от центъра на града. Метростанция Сливница е на 8 км. До центъра на София се стига дори по-бързо и лесно, отколкото от Манастирски ливади и южните квартали.


В района има целогодишен градски транспорт, а община Божурище осигурява маршрутни таксита между отделните села, които по обща оценка се движат редовно. Целият път – от бул. Европа до центъра на Божурище и от там до центъра на Гурмазово е напълно ремонтиран.

Освен това, близо до селото има язовир, конна база, тенис кортове и игрища, детски градини и училища.

Водейки се по споменатите по-горе характеристики на Гурмазово съвсем не е изненадващо, че според последните данни на New Estates, се наблюдава ръст в търсенето на имоти в Гурмазово.

Особености на къщите в Гурмазово

Къщите в село Гурмазово имат редица предимства, заради които със сигурност си заслужава да се инвестира в тях. Като започнем с това, че може да се избира между вече построена модерна къща или обект, който е в стоеж. Покупката на къща дава възможността да разполагате с голямо дворно пространство, на което да се наслаждавате на любимите си активности навън. Все пак имайте предвид, че поддръжката на такъв тип имот е малко по-сложна от поддръжката на апартамент, фактор, който не бива да подценявате с оглед на по-дългото ви пребиваване в нея. Въпреки това, уюта, комфорта и големите пространства стоят на преден план и често надделяват при вземането на решение за покупка на луксозна къща.

Средни цени и тенденции

Средната цена, на която се продават къщите в село Гурмазово е около 200 хил. евро и са подходящ избор за столичаните, които искат да избягат от шума и мръсния въздух на столицата.

В момента се строят и още няколко комплекса, които се очаква да бъдат завършени до края на годината. Работи се по още няколко проекта, чието реализиране ще превърне Гурмазово в райско кътче за любителите на спокойствието и красивата природа.

Видове имоти

В Гурмазова има разнообразно предлагане на различни видове имоти, сред които къщи и вили, както и парцели земя и апартаменти. На година общинската администрация в Божурище издава около 170 – 200 разрешения за строеж на жилищни сгради. Многофамилните сред тях са около 10% от всички.

В селата на община Божурище, включително в село Гурмазово никнат множество малки комплекси, в които къщите са по 200 хил. евро. При това по-евтините парцели дават възможност на предприемачите да си позволяват по-големи дворове, вместо да строят нагъсто, за да компенсират скъпия терен. Строят се затворени жилищни комплекси от еднотипни еднофамилни къщи с височина до 10 м. По своето естество те обособяват нови жилищни квартали. Обикновено клъстерите включват от 6 до 30 жилищни сгради в обособени малки комплекси.

Основни зони в Гурмазово

Като най-развити в село Гурмазово се обособяват местностите Соларски път, Мъртвак, Дуняш. Все още има и свободни земи за строеж. От едната страна е землището на Банкя, където качеството на въздуха е известно, от другата – индустриалната зона в Божурище, която тегли икономиката на района нагоре.

От 2014 г. в землището на село Гурмазово, върху 2500 декара се развива и най-голямата индустриална зона в България – „Икономическа зона София-Божурище“, която активно привлича значителни по размер местни и чуждестранни инвестиции. Отдалечеността и от селото обаче не води до съществени положителни или отрицателни резултати за населението. Развитието на икономиката значително изпреварва развитието на социалната и техническа инфраструктура не само на с. Гурмазово, но и на административния център на общината – гр. Божурище. Това особено касае транспортната инфраструктура-главните пътища са много натоварени и състоянието им се влошава, като процесът засяга и общинската, и републиканската пътна мрежа.

Правна и документална проверка

Консултацията със специалист в сферата на имотите ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки при покупка на къща в село Гурмазово без проблеми. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки клиент се изправя. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни. 

Проверка на правната чистота на имота

При покупка на жилище винаги трябва да бъдете много внимателни на кого точно се доверявате. Направете списък с важните за вас въпроси, задайте тези въпроси на брокера си и най-важното – преценете достоверността на отговорите, които получите.

Би било добре при закупуване на имот, да наемете и адвокат, който да прегледа подробно предварителния ви договора за покупко-продажба. Той може да предложи и нанесе определени корекции по договора, които да защитят вашите права като купувач и бъдещ собственик на жилището.

Договорът ви за покупка на апартамент трябва да е перфектен и да защитава вашите интереси.

Изисквания за лицензи и разрешителни

Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. Проучете кога е учредено правото на строеж – разрешителното губи своето правно действие, ако в срок от 5 години от издаването му не бъде завършен грубият строеж (ако в срок от 5 години от издаването на разрешителното обектът не бъде снабден с Акт 14). Поискайте информация за архитектурния план на сградата и за всички строителни книжа и протоколи.

Много е важно да бъдете запознати с цялата налична информация за инвеститора и строителя като направите предварително проучване. Инвеститорът и строителят могат да бъдат едно и също юридическо лице, но много често фирмата-строител е наета като подизпълнител на фирмата-инвеститор. Първо направете проучване на фирмата-инвеститор, защото тя е юридическото лице, което носи пълната отговорност при неизпълнение на договора в уговорения срок. Проверете кога е регистрирано дружеството, дали има достатъчно капитал, за да завърши проекта, и дали няма открито производство по несъстоятелност или ликвидация. Проверка на фирмата-инвеститор можете да направите в Търговския регистър. Добре е да се обърнете към опитен адвокат, който ще може да провери дали дружеството-инвеститор разполага с достатъчно парични ресурси, за да завърши строежа. Ако фирмата-строител е различна от фирмата-инвеститор, потърсете информация и за нея. Разберете колко опит има строителя и какво е качеството на работата му – проследете строителната история на компанията – какви строежи е реализирала, завършвани ли са по план, какво е качеството на реализираните обекти. Проучете репутацията на строителя – потърсете отзиви за компанията и ако е възможно поговорете с предишни клиенти на фирмата, които живеят в построени от нея къщи.

Договори и сделки

Една от най-сериозните грешки, които хората правят при покупка на имот, е да не прочетат внимателно предварителния договора, който подписват. За да избегнете неприятности по отношение на сроковете или размера на плащанията, е препоръчително да имате такъв предварителен договор за покупко-продажба, който както споменахме по-горе, е добре да прегледате внимателно с помощта на професионален брокер или юрист. Те могат да съдействат за фиксирането на ясни срокове и неустойки при съответните плащания по него. Също така ще ви помогнат да предоговорите клаузи, които ви притесняват. Не подценявайте експертизата на консултанта по недвижими имоти. Имайте предвид, че той има компетенциите да защити интереса ви при покупка на имот, който още е в проект или в строеж. Също така е подготвен за работа със скици, чертежи и различни документи и може да ви ориентира доколко даден имот отговаря на вашето търсене и доколко реалистична е исканата за него цена.

Инфраструктура и удобства

Територията на Божурище и в частност на село Гурмазов е предимно равнинна, с гледки към няколко планини. Все още има свободни земи за строеж. От едната страна е землището на Банкя, където качеството на въздуха е известно, от другата – индустриалната зона в Божурище, която тегли икономиката на района нагоре. Наблизо има язовир, конна база, тенис кортове и игрища, детски градини и училища.

Има целогодишен градски транспорт, а община Божурище осигурява маршрутни таксита между отделните села, които по обща оценка се движат редовно. Целият път – от бул. „Европа“ до центъра на Божурище и от там до центъра на Гурмазово е напълно ремонтиран.

Екология и околна среда в Гурмазово

В годините след 2001 регионът е обект на засилен инвестиционен интерес, което води до системно и значително по обем нарастване на строителството, най-вече на промишлени сгради, но местната власт не допуска установяването в района на тежки индустриални и замърсяващи производства, поради което дейността на предприятията е съсредоточена главно в леката промишленост, съхраняването и преработката на селскостопанска продукция, фармацията и развитието на закрити складови площи.

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване