Двустайни апартаменти или тристайни апартаменти – в кои да инвестираме?

Един от най-честите въпроси пред купувачите на жилища в София, е да изберат дали апартамента, който искат да закупят да бъде двустаен или тристаен. Ако сте взели решение да инвестирате в недвижимо имущество, изборът е изцяло във вашите ръцете, според нуждите и предпочитанията ви, но е важно да знаете на какво трябва да обърнете внимание преди сключване на сделка.

Пазарът на недвижими имоти продължава да се развива с много бързи темпове и към този момент най-търсени в столицата остават двустайните и тристайните апартаменти.

Двустайни апартаменти в София

На пръв поглед, такъв вид апартаменти изглеждат малки и с недостатъчна обитаема площ, в същото време обаче, те се отличават с многобройни предимства като по-ниска цена, по-ниски битови сметки и данъци, по-скромни суми за ремонти и обзавеждане. Освен това, в случай че купувате имот с инвестиционна цел и планирате отдаване под наем или препродаване на по-късен етап, няма по-добър избор от двустайните апартаменти. Както вече споменахме, търсенето и клиентският интерес към такъв тип имоти е най-голям и прогнозите са, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще. Следователно ако локацията е добра ще продадете имота си по-бързо, сравнено с по-голям тристаен апартамент например.

Освен това, важно е да се уточни, че усилията, които ще вложите да поддържате един двустаен апартамент чист, подреден и уютен са значително по-малко от тези, които трябва да бъдат отделени за по-голям имот. Това спестява време, което можете да прекарате със семейството, или за любими занимания.

Нови двустайни апартаменти в София

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерен дизайн, стил и функционалност. Това са едни от  основните предимства, тъй като новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции. Така собствениците могат да получат сигурност, качество, модерни и красиви детайли, които са както в цялостната фасада на сградата, така и в интериора. Новото строителство обикновено идва със съвременен облик на сградата, докато при старото строителство това не може да се намери. При новото строителство разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са разпределени с оптимална функционалност.

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво, като строителните предприемачи включват и енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Важна роля за спестяването на средства за комунални сметки има и полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи, че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.
Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията. От своя страна, поставянето и монтажът на нови ВИК и електро инсталации ще ви спестят много разходи по ремонта и поддръжката, които обикновено са строго наложителни в много от старите жилищни кооперации.

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии и техника. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

Купувачите, които са се насочили към покупка на двустаен апартамент ново строителство, завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

Функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. Освен това, днешните двустайни апартаменти са проектирани така, че дори пространството да е сравнително малко, да можете да разполагате с всички удобства за един дом. Всекидневната и кухнята обикновено са в едно преходно помещение, отделено с подходящи мебели, например.

Възможно е по-малкият по площ апартамент да се окаже по-практично устроен от друг, видимо по-голям. Помислете и за възможностите за преустройство като сливане на помещения или усвояване на терасата.

Всичко зависи разбира се от вашите предпочитания, но и все пак трябва да се вземе предвид и това, което предлагат като структура апартаментите, към които сте се насочили и имате интерес.

Стари двустайни апартаменти в София

Ако сте се насочили към двустайни апартаменти старо строителство е добре да обърнете внимание на някои детайли, които биха ви спестили бъдещи неприятности, като например наличие на проблеми с електроинсталацията. Тя е ключова за жилището, затова се поинтересувайте какво е състоянието й.

Същото се отнася и за ВиК, ако са стари е добре да се подменят металните тръби с нови полипропиленови, които не ръждясват и осигуряват по-добро налягане на водата в банята и кухнята

Продажба на апартаменти в София

През изминалата година именно двустайните жилища се оказаха по-търсени за покупка – за такива имоти са осъществени 40% от сделките в страната през периода. Предпочитани са основно за инвестиция, от хора, които купуват собствено жилище за първи път, които се местят в друг град, или пък от такива, които се насочват към покупката на имот за своите деца. Освен това, завишеното търсене на двустайни апартаменти се крие най-вече в по-добрите им възможности за инвестиция с цел отдаването му под наем в бъдеще. В София се търсят и предлагат жилища в тухлена или панелна сграда. Приоритет за хората е сградата да гарантира сигурност и да е с добре поддържани общи части.

Докато през изминалата година двустайните жилища бяха най-търсени, както вече споменахме, към настоящия момент се наблюдава тенденция в която, по-предпочитани са имотите с три и повече стаи. Новото явление се оформя като естествено следствие, произтичащо от условията на пандемия и промените в ежедневието на хората.  Над 50% от потребителите проявяват интерес към апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещане за простор и уединение, повече лично пространство, както и комфортна среда, поради обстоятелството че прекарват много време затворени у дома.

Сделките с тристайни апартаменти в София са в много широк диапазон, като цените варират от 120 хил. до 300 хил. евро. Основните фактори, които влияят върху цените, са състоянието на имота, районът в който се намира, етапът на строителство, дали е включено паркомясто.

Средните цени на квадратен метър за тристайните апартаменти са 1500-2200 евро, като и тук границите могат  да варират в зависимост от местоположението и характеристиките на дадения имот.

Състояние

He винaги „нoвo“ e paвнo нa „ĸaчecтвeнo“. У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

Локация

Изборът на локация в никакъв случай не бива да бъде подценяван като съществен фактор при подбора на оферти. Районът е от значение както за услугите и удобствата в близост до вашия бъдещ дом (търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, бензиностанции и др.), така и за сформирането на социалното ви обкръжение. Именно това налага да обмислите добре какви са нуждите ви и да съобразите избора си с тях. Важно е да се фокусирате не само върху настоящия момент, но и да си съставите план ако не в дългосрочна перспектива, то поне за близките няколко години. Обмисляте ли скоро да създаде семейство, или да си вземете домашен любимец? Водите ли активен начин на живот и практикувате ли спорт на открито? Как предпочитате да се придвижвате – с колело, личен автомобил, градски транспорт или пеша? Помислете върху отговорите на тези въпроси и проверете дали можете да разчитате на подходяща за целите инфраструктура – велоалеи, паркинг, добра транспортна комуникация и наличието на свободни зелени площи.
Имайте предвид, че макар някой квартал да се е обособил като особено атрактивен за купувачите, това не гаранция, че ще пасне на вашия стил на живот и потребности. Освен това засиленият интерес към даден район би могъл да доведе до по-интензивно застрояване, с което да се отговори на възникналия сред купувачите интерес.

Квадратура

За да вземете решение колко голям да бъде бъдещия ви дом, отново е от ключово значение да помислите в перспектива. Опитайте се да изберете жилище, което ще ви бъде удобно не само към актуалния момент, но и след време. Разбира се, трудно бихте предвидили всички житейски събития, които ви очакват, но все пак помислете ако не за плановете си, то поне за стремежите и начина, по който се виждат в бъдеще. Важно е да се отбележи, че в някои случаи разпределението има много по-голямо значение отколкото квадратурата на имота. Ако жилището е функционално изградено, ще разполагате с възможност за неговото преустройство на по-късен етап.

Един от най-сериозните проблеми на новопостроените апартаменти е, че в повечето случаи площта е твърде малка. За разлика от строителството в миналото, днес най-масови са жилищата с площ от около 50 до 60 квадратни метра. Освен това, при сградите, построени след 1991г. е прието към квадратурата на апартамента да се описва и площта на общите части, таванските и подземните помещения, както и терасната площ. Това не се харесва на купувачите, защото заплащат повече за голяма квадратура, която на практика не е жилищна. Докато при старите сгради цената е само за квадратен метър жилищна площ. Това разминаване в реална площ и описаната такава, се долавя лесно, особено от хора, които до този момент са живели в имот, част от панелен или тухлен блок старо строителство. При съпоставяне между два апартамента – ново и старо строителство, с иначе сходни параметри, често разликата може да бъде значителна. Това обаче не изключва възможността да се открие просторно жилище с много „въздух“ и свободно жизнено пространство в новопостроени комплекси.

Цена

За да изберете какъв апартамент би бил най- подходящ за вас, двустаен или тристаен, ново или старо строителство, местоположение, е добре да направите точно определяне на бюджета, с който ще разполагате. За целта е необходимо да пресметнете месечните си доходи. В случай че планирате външно финансиране, е важно да прецените колко от тях бихте могли да заделите за покриване на жилищния кредит или ипотеката, без това да повлияе твърде негативно върху досегашния ви начин на живот. Важно е да бъдете прецизни както с калкулациите на доходите, така и в пресмятането на бъдещите разходи по обслужването на заема. Обърнете специално внимание на размера и вида на лихвата – фиксирана или плаваща е тя. Вижте в какъв срок трябва да изплатите отпуснатата сума, както и какъв ще бъде размерът на месечната ви вноска.

В Двустаен или в тристаен апартамент си заслужава да инвестираме?

Тук не можем да дадем еднозначен отговор, защото е много индивидуално за всеки бъдещ купувач. Но, за да ви бъдем максимално от помощ, ще споделим с вас два въпроса върху, които е добре да помислите, така сами бихте достигнали до най- доброто решение за вас самите:

  • Каква сума имате възможност да отделите за покупка на апартамент?

Отговорът на този въпрос би решил бързо дилемата дали апартаментът ще е двустаен или тристаен.

  • С каква цел купувате?

Ако купувате дом за себе си и смятате, че един двустаен апартамент ще е напълно функционален за вас, предвид предпочитанията и начинът ви на живот, тогава е правилно решение. Но ако смятате да направите инвестиция с цел отдаване под наем, обикновено тристайните апартаменти биха ви носили доста по- висок наем.

Как New Estates могат да ви помогнат купите двустаен или тристаен апартамент в София?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване