Защо жилищните комплекси от затворен тип стават все по-предпочитан избор за покупка на нов дом

Предимства на живота в жилищен комплекс от затворен тип

Интересът към жилищните комплекси от затворен тип нараства с всяка изминала година  и има защо. Мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. Предвид динамичната имотна среда, купувачите са все по-наясно какви предпочитания имат, те търсят качествено строителство, уединение, спокойствие, лукс на едно място. Затворените комплекси могат да предложат всичко това, a дори и повече на най- взискателните купувачи! Вижте в следващите редове защо жилищните комплекси от затворен тип стават все по-популярни.

Популярността на жилищните комплекси от затворен тип

Затворените комплекси са относителна новост в жилищното строителство. В България те съществуват от около десетилетие насам, но въпреки това вече се радват на голям интерес.

С повишаването на жизнения стандарт на хората, разбира се, се повишава и динамиката в ежедневието на всички нас, които живеем в големия град. Дните стават все по-забързани, шумът и стресът ни съпътстват навсякъде и затова е съвсем естествена, дори подсъзнателна нужда, всеки да се ориентира и да търси как да избяга от натовареното си ежедневие, намирайки спокойствие, сигурност и удобство, когато се прибере в дома си.

Жилищните комплекси от затворен тип са обособени като самостоятелни обекти, с контролиран достъп на външни лица. Характеризират се с ниско етажно строителство и по-малка гъстота на застрояване. В тях трябва да има най-малко 4 самостоятелни обекта в режим на етажна собственост, като обикновено, те са много повече, в това число, заведения за хранене, детски площадки и кътове за игри, фитнес центрове, спа, салони за красота, хранителни магазини и други удобства, намиращи се на територията на комплекса, където обитателите му могат да прекарват свободното си време, но и да са на „една ръка“ разстояние от уюта на луксозния си дом.

Голяма част от затворените комплекси се намират в покрайнините на градовете, близо до природата. Това позволява на живущите в тях да се възползват от предимствата на големия град, но и да могат бързо да се откъснат от градската среда.

Животът в луксозен затворен комплекс е уреден във всеки смисъл на думата. Обмислен е всеки детайл, който да осигурява удобство и комфорт. Обърнато е специално внимание на площта, локацията, етажността, разпределението на апартаментите и стаите в тях, екстериора и интериора, цялостната архитектура на комплекса.

Основни характеристики на такъв тип комплекси

Комплексите от затворен тип са мислени с идея за задоволяване на всички нужди на своите обитатели, като се цели да се създаде не само едно спокойно и безопасно място за живеене, където хората могат да живеят, пазаруват, спортуват, почиват, и социализират на едно място. А  те са създадени с цялостната концепция и мисъл за всички членове на семейството, осигурявайки максималния им комфорт, или казано с други думи, да се създаде „град в града“.

По-висока степен на сигурност

Сред най-съществените предимства при покупка на жилище в затворен комплекс са спокойствието и сигурността, които той предоставя. Повечето жилищни комплекси от затворен тип са разположени на тихи места, сред зеленина и спокойствие. Благодарение на контролирания достъп, в тях не могат да влизат външни лица, които нямат специална покана. Те разполагат както с жива охрана и пропускателен режим, така и с постоянно видеонаблюдение. Това прави живота в такъв тип комплекс изключително безопасен и защитен от всякакви криминални проявления. Фактор, който не е без значение особено за семействата с малки деца, които търсят своя спокоен лукс в нов дом. 

Спортни и отдихови удобства

Много затворени комплекси предлагат редица удобства като магазини, заведения, химическо чистене, фризьорски салони, студия за красота, фитнес зали, СПА центрове, басейни, тенис кортове, спортни зали, детски площадки, велоалеи и т.н. Обширните пространства и множеството зелени площи дават възможност за разходки и игри на открито, както и за отглеждане и разхождане на домашни любимци. В затворените комплекси е разрешено отглеждането на домашни животни, но при спазване на строги правила. В някои комплекси е забранено разхождането на кучета из тревните площи, като могат да бъдат обособени отделни такива само за домашните любимци. Като собствениците на домашни любимци би трябвало да знаят, че в някои комплекси има спомагателна такса за домашни любимци. 

Важно е да се отбележи и, че всяко жилище в затворен комплекс разполага и със собствено паркомясто или гараж, което е голямо удобство предвид сериозния проблем с намирането на място за паркиране в големите градове.

Общност и социални възможности

Не бива да се подценява и факторът, че ежедневието в подобна среда позволява на хората по-лесно да опознаят своите съседи и да се сближат с тях, създавайки свое собствено микро общество, в което се чувстват спокойни и сигурни. Това дава допълнителна гаранция, че при отсъствие, ще има още някого, на когото да разчитате да „наглежда“ вашата собственост.

Поддържане и управление на имота

Озеленяването и поддръжката на общите части в затворения комплекс, обикновено са осигурени от самия комплекс, като се наемат специализирани фирми, които да се грижат за всичко – от почистването на района, поддържане на зелените площи, грижа за пътната настилка, до ремонтирането на съоръженията в комплекса.

Тъй като в затворените комплекси всеки детайл е изпипан до съвършенство, същото се отнася и до нивото на хигиената. Както в самата сграда, общите части, така и на територията на целия комплекс, чистотата, подредеността, хигиенните изисквания са на високо, луксозно ниво. Обикновено, за това се грижат предварително избрани фирми, които изпълняват стриктно професионалните си задължения. Благодарение на професионалната поддръжка, посетителите винаги се радват на перфектно почистени улици, добре поддържани зелени пространства и съоръжения на територията на комплекса. 

За да се чувстват всички в безопасност и да се наслаждават на спокойствието извън шумния град, затворените комплекси имат установен правилник за вътрешния ред, който стриктно се спазва. За някои купувачи това може да е недостатък, но за ценителите на първокласните имоти установяването на правила на територията на комплекса е предимство. 

Локация и околна среда

Както вече споменахме по-горе, тенденцията, която се наблюдава през последните години е, че хората, живеещи в големите градове имат интерес да мигрират в периферните зони или търсят близки по-малко населени и застроени райони. Водещите фактори за този избор отново откриваме в спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерността в строителството на нови строителни проекти, характеризиращи се с ниско строителство, каквито са затворените комплекси. Затворените комплекси се строят предимно в спокойни и отдалечени райони, където обитателите намират спасение от мръсния въздух и натоварения ритъм на големия град. Близостта до паркове и зелени зони, надеждността и релаксиращата среда мотивират все повече хора да се ориентират към купуване на жилище в подобен тип комплекси.

Консултирайте се с брокер на недвижими имоти

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване