Имотният експерт Иван Козаров за тенденциите на имотния пазар у нас

За второ тримесечие трендът на имотния пазар е негативен. Имайте предвид, че отчетността, която се води пред Агенцията по вписванията отразява вписани сделки, а от началото на миналата година бяхме свидетели на намаляване на броя сделки най-вече на зелено. А при тях нотариална сделка се изповядва когато сградата наближи своя край.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria имотният експерт Иван Козаров.

Реално този по-малък интерес сега го виждаме отчетен в Агенцията по вписванията.

Повишаването на цените на имотите е следствие на няколко фактора – себестойността на един бъдещ проект да се изгради. Цената на строителните материали доста се покачи през последните две години.

“В последния месец наблюдаваме обратния тренд. Имаме нормализиране на цените – спиране на рязкото покачване и навлизане в плато. По-скоро цените няма да тръгнат надолу, а до края на годината ще останат на днешните нива.”

Повишаването на лихвите в България все още не е с такава сила, с каквато е на запад. Все още ипотечните кредити в България са едни от най-атрактивните. На този етап няма индикация за сериозна промяна или сътресение. Неминуемо ще има промяна в лихвения процент, но се се очакват драматични разлики.

Кредитите в лева са обвързани с критериите на БНБ, един от които е спестяванията на домакинствата, които непрестанно се увеличават, а тези в евро с решенията на ЕЦБ. На този етап е по-добре да се теглят ипотечни кредити в лева.

Най-много се търсят двустайни и тристайни апартаменти и къщи в покрайнините на града. Двустайните вървят средно по 150-160 хил. евро. По-големите имоти се търсят от нужда.

Панелните жилища бяха надценените на пазара. Безумните цени започнаха да се нормализират.

Не мога да кажа категорично има или няма балон. Докато има търсене на този продукт и той се продава на тези нива, значи това му е цената. Дали е балон и спекула времето ще покаже.

Вижте цялото интервю във видеото.

Източник: Euronews Bulgaria

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване