Нагоре или надолу ще вървят лихвите по кредитите тази година?  

Сред най-актуалните теми през последните няколко месеца се превърна тази за възможните промени в лихвените проценти, продиктувани от прииждащата инфлационна вълна. Ако сте решили да направите покупка на имот с помощта на ипотечно кредитиране, е добре да се запознаете с текущата ситуация на пазара. Какво да очакваме през тази и следващата година и как да изберете правилния за Вас ипотечен кредит, открийте в тази статия.

Какво се случва с лихвите през 2022?

През последните няколко години се наблюдава непрестанно нарастващо търсене както на имоти за закупуване, така и на ипотечни кредити, с които да бъде осъществена покупката. Правилото е, че колкото повече расте интересът към даден продукт и се отчита изпреварващо търсене, толкова повече се покачва неговата стойност. Понякога обаче, също както при лихвените нива, когато интересът е толкова значителен и дори конкурентен, стойността му може да понижи нивата си. Поради тази причина 2022 година отчете рекордно ниски лихви и все по-добри оферти за ипотечно кредитиране от страна на банките. Допреди няколко месеца не се очертаваше промяна в лихвените нива, като обикновено ако има такава, то тя е продиктувана от непланирани ситуации – такава тази година е прииждащата инфлационна вълна, която ще окаже своето въздействие върху лихвите по кредитите.

Основният инструмент, с който централните банки борят инфлацията, е повишаването на цената на кредита. Към този момент не се наблюдава ръст на лихвените нива, но е възможно това да се случи още тази есен или началото на следващата година. Първата вълна на увеличения ще засегне депозитите, за които някои банки вече предлагат лихви между 1,5% и 2% и които се запазват предпочитан вариант за съхранение на спестяванията. Следва и повишаване на лихвите по кредитите, като първо това ще се отрази на новоизтеглените и постепенно на вече изтеглените. В редица страни покачването на лихвените нива отчита сериозен ръст, но прогнозите на експерти за ситуацията е единодушна – у нас те ще се запазят значително по-ниски, а ръстът ще отчете увеличение в диапазона 0,25 – 0,50 процентни пункта.

Как да изберем подходящия ипотечен кредит?

Въпреки прогнозните увеличения по ипотечните кредити, у нас лихвените нива следва да се запазят ниски, което е от ключово значение за купувача. Ако сте решили да закупите имот с помощта на банково финансиране, то трябва да имате предвид, че условията на финансовите институции се различават. За избора на подходящ жилищен кредит трябва да отделите време, през което да прегледате оферти от различни банки и да сравните условията им, за да откриете най-подходящият за Вас и Вашите лични нужди. Можете да разгледате офертите онлайн, но за да получите точна и персонализирана оферта, е най-добре да направите консултация на място.

Максималният размер на сумата, която може да Ви бъде отпусната, зависи от месечните Ви доходи. Добре е предварително да определите максималната сума, която ще Ви бъде необходима, за да откриете възможно най-релевантната оферта. След определянето на бюджета, можете да пристъпите към определянето на критерии, на които да отговаря жилището Ви.

Какво да очакваме от лихвите по ипотечни кредити?

Видове лихви

Когато пристъпите към теглене на ипотечен кредит, сте изправени пред въпроса какъв да бъде видът на Вашата лихва. Избирате между фиксирана и плаваща, като всяка от тях има своите предимства. Фиксираната лихва, например, Ви дава спокойствие и сигурност, тъй като при евентуално покачване на лихвените проценти кредитополучателят запазва размера на месечната си вноска. В сравнение с плаващата, фиксираната лихва е по-висока, но не търпи промени в нивата си за периода, за който е сключена. Плаващата пък променя своите нива спрямо динамиката на пазара и съответно променя месечните вноски на кредитополучателя.

Условия

При тегленето на ипотечен кредит кредитополучателят се запознава както с условия, общовалидни за всички кредитори, така и с някои индивидуални, поради което е добре да проведете предварително проучване. Стандартните условия, на които кандидатът трябва да отговаря, включват доказване на доходите му, предоставяне на постоянен трудов договор и това той да бъде здравно осигурен. Друг важен аспект за финансовата институция е кредитната история на потребителя, както и неговата възраст, така че да не надхвърля 70 години към момента на изтичане на заемния срок.

Видове ипотечен кредит

Ипотечните кредити биват два вида – целеви и нецелеви, като какъв ще изтеглите зависи от Вашите нужди. Целевият кредит, например, се отпуска само и единствено когато е предоставена информация относно предназначението на желаните средства. Целевият ипотечен кредит е подходящ, ако желаете да закупите имот, да осъществите ремонтна дейност, или пък да обедините други задължения или рефинансирате изтеглен заем. При нецелевият жилищен заем за банката не е необходимо да знае как ще се изразходват отпуснатите средства. Той имат по-кратък срок на изплащане и максимален размер, като често е и по-неизгоден за кредитополучателя от жилищните кредити.

Ако Ви предстои теглене на ипотечен кредит, но не разполагате с необходимото време за проучване и сравняване на различните възможности и условия, можете да потърсите съдействие от кредитен консултант напълно безплатно.

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване